Свято великого футболу

Богдан МАЗУР, „Новий Погляд”

|

До 2012-го року Львів поступово перетвориться на оновлений сучасний мегаполіс.

Наше місто має давню і поважну футбольну традицію. Нещодавно Львів святкував 100-річчя зародження цієї популярної гри. Саме столітній львівський ювілей можна вважати початком розвитку футболу в Україні. Про це нагадує пам`ятний знак, встановлений у мальовничому куточку Львова – Стрийському парку. Яскраву сторінку в історію львівського футболу вписала львівська футбольна команда “Карпати”, яка 1969 року виграла кубок чемпіонату колишнього СРСР. Це є однією з причин проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року саме у нашому місті.

Є й інші суттєві чинники. По-перше, місто має вигідне географічне розташування щодо європейських держав, особливо до Польщі, яка є партнером проведення чемпіонату.

По-друге, Львів є одним із найбільших туристичних центрів України, і місто розташоване на важливих транс’європейських транспортних зв`язках.

За словами депутата Львівської міської ради Романа Андрусишина, 2006 року інститут “Містопроект” разом із управлінням архітектури та містобудування розробив концепцію будівництва комплексу стадіону та інфраструктури для проведення чемпіонату Європи з футболу “Євро-2012”. Автором цієї концепції є не хто інший, як відома в Європі німецька фірма “HOCHTIEF”.

Для розміщення комплексу стадіону на 33 тисячі глядачів вибрали ділянку площею 25 гектарів у південній околиці Львова. А поруч – відомий спортивний комплекс – Іподром.

Ділянка майбутнього стадіону вигідно розташована щодо транспортних магістралей загальноміського значення. Йдеться, передовсім, про вулицю Стрийську та зовнішню кільцеву магістраль. Саме ці вулиці з`єднають майбутній спортивний комплекс із історичним центром міста, аеропортом “Львів”, залізничним вокзалом, автовокзалом. Не слід забувати, що ця місцина має давню і добру традицію прийому поважних гостей та святкувань просто неба тут 2001 року відбулася зустріч сотень тисяч вірних із Папою Римським Іваном Павлом ІІ.

На території майбутнього стадіону буде влаштовано автостоянки для індивідуального транспорту, туристичних автобусів та преси. Загальна ємність автостоянок 2,5 тис. місць. На думку пана Андрусишина, в комплексі зі стадіоном збудують й допоміжні об`єкти та споруди, потрібні для обслуговування чемпіонату. А орієнтовна вартість будівництва комплексу стадіону становить 200-250 млн євро.

У концепції передбачено низку заходів для розвитку транспортної та обслуговуючої інфраструктури. Це, насамперед, – розроблена схема реконструкції та будівництва транспортних магістралей загальноміського значення. Йдеться про вулиці Наукову, Кульпарківську, Городоцьку та транспортні розв`язки на них для покращення сполучення майбутнього спортивного комплексу з міжнародним аеропортом “Львів”, залізничним вокзалом та історичним центром міста. Загальна вартість заходів щодо розвитку магістральної та транспортної інфраструктури становить приблизно 150 млн грн.

Зміниться й львівський головний вокзал. У районі Привокзальної постане крупний містобудівний комплекс, у межах якого планують спорудження міжнародного вокзалу, готельного комплексу та багатофункціонального виставково-комерційного центру. Заплановано й реконструкцію “повітряних воріт міста” – аеропорту “Львів” із доведенням пропускної здатності аеропорту до 1000 пасажирів за годину. Важливим чинником організації проведення чемпіонату є наявність та перспективна можливість розвитку обслуговуючої інфраструктури – готелі, об`єкти торгівлі та громадського харчування тощо.

Нині у Львові є аж 44 готелі. Але їх потрібно більше! Тому до 2012-го року буде проведено розміщення ділянок для будівництва нових готелів (12 ділянок), як у периферійних районах міста, так і в його центральній історичній зоні. Реалізація концепції дасть можливість провести чемпіонат на високому рівні, а місту отримати додаткові об`єкти для обслуговування мешканців та туристів.

Проектований спортивний комплекс “Євро-2012” разом із раніше запроектованим торговим і культурно-розважальним центром на вул. Стрийській та існуючим Іподромом стане великим комплексом регіонального значення, який чудово функціонуватиме ще довгі роки після закінчення чемпіонату.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *