Дозвільна альтернатива

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Львівські підприємці відтепер мають змогу вибирати, де отримати потрібний дозвіл від міської влади – в Ратуші чи в дозвільному офісі.

Цього тижня у Львові розпочав роботу дозвільний офіс, тому львівські підприємці матимуть змогу отримати потрібні для своєї діяльності дозволи вчасно. Львівський дозвільний офіс став фактично останнім дозвільним центром, що відкрили на Львівщині. Дозвільні офіси вже відкрито в кожному районі та місті області, зазначив у коментарі «Погляду» голова регіонального представництва Держкомпідприємництва Ярослав Кашуба.

Дозвільний центр відкрито в приміщенні Шевченківської районної адміністрації на Липинського, 11. До обіду – від 9-00 до 13-00 – працівники Дозвільного офісу прийматимуть документи від підприємців, а після обіду – опрацьовуватимуть їх і передаватимуть у Ратушу. Підприємці, що звертатимуться в офіс, отримають консультацію щодо того, які документи потрібно принести, щоб отримати той чи інший дозвіл. Далі потрібно принести необхідні документи і дочекатися або дозволу, або ж аргументованої відмови у його видачі. За словами керівника управління «Дозвільний офіс» Романа Назаровця, для видачі дозволу потрібно від 5 до 30 днів, залежно від того, який саме дозвіл потрібен підприємцю. Ярослав Кашуба, натомість, запевняє, що дозвіл або ж відмову у його видачі, відповідно до чинного законодавства, мають надавати підприємцю за десять днів після того, як він подав документи до дозвільного центру.

У дозвільному офісі можна буде отримати 46 видів дозволів, які видає міськрада. До прикладу, дозвіл на розміщення стаціонарних об’єктів торгівлі та ресторанного господарства чи дозвіл на право використання місцевої символіки. Окрім цього, в дозвільному офісі вестимуть прийом представники пожежного управління та санепідемстанції. «Підприємці зможуть отримати в нашому офісі 2 дозвільних документи від пожежників – дозвіл на початок роботи підприємства та оренду приміщень, а також декларацію на відповідність вимогам законодавства на предмет пожежної безпеки, -зазначив у коментарі «Погляду» Роман Назаровець. – Санепідемстанція видаватиме через наш офіс 4 дозволи – висновок із вибору відведення земельної ділянки, висновок щодо проекту будівництва об’єкта, висновок із містобудівного обгрунтування і попереднє погодження розміщення об’єктів».

Відкриття дозвільного офісу мало б зменшити корупцію в стінах Ратуші, вважають чиновники. Аналогічну думку має і голова регіонального представництва Держкомпідприємництва. «Чому дозвільні офіси почали створювати? По-перше, щоб зменшити часові витрати підприємців на отримання дозволів, по-друге, щоб підприємець не мав контакту безпосередньо з чиновником», – зауважує Ярослав Кашуба.

Однак, каже він, не можна стовідсотково стверджувати, що дозвільні офіси на Львівщині працюють ефективно. Краще працюють дозвільні офіси в містах, їх існування спрощує життя підприємцям, ефективність роботи дозвільних офісів у районах є нижчою, вважає пан Кашуба. Зрештою, у підприємця завжди є вибір – отримувати дозвіл через дозвільний офіс чи безпосередньо у представників структури, яка його видає. Якщо ж підприємці залишаться незадоволеними процесом отримання дозволів, вони завжди можуть поскаржитися в Держкомпідприємництва. «Якщо буде звернення підприємців до нас, ми маємо право вийти і перевірити факти, наведені в тій чи іншій заяві”, – зазначає пан Кашуба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *