Індивідуальний підхід

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

До кінця року мешканці кожного львівського будинку платитимуть за послуги з його утримання за індивідуально розрахованим тарифом.

Ближче до кінця року кожна львівська сім’я платитиме квартплату за індивідуальним тарифом. Зараз ЖЕКи та департамент житлово-комунального господарства проводять розрахунки тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій окремо по кожному будинку міста. Такі вимоги викладено в постанові уряду, ухваленій ще 2005 року.

Чинні нині тарифи, зазначає у коментарі «Погляду» начальник економічного відділу управління інженерного господарства Зеновія Лапан, теж розраховували відповідно до постанови. Однак вони були просто згруповані по будинках, тобто основний тариф залежав від класу, до якого належав будинок, та поверху, на якому розміщена та чи інша квартира.

Однак надалі розрахунки будуть проводити дещо інакше. Урядова постанова визначає перелік із понад двадцяти видів послуг, відповідно тариф на утримання будинку та прибудинкових територій розраховуватимуть для кожного будинку окремо: ЖЕК, відповідно до затвердженої постановою методики, розраховує вартість кожної з послуг зі згаданого переліку, а сума цих складових у розрахунку на квадратний метр площі квартири і становитиме розмір тарифу.

Зважаючи на те, що у Львові є понад 9 тисяч будинків, ЖЕКам не доведеться байдикувати. Однак, вважають у департаменті житлово-комунального господарства, в індивідуальному підході до розрахунку тарифів є сенс. За попередніми підрахунками, розмір тарифу в розрахунку на квадратний метр житла у різних будинках може відрізнятися на 10-20 копійок. «У кожному будинку сходові клітки є різного розміру, прибудинкова територія теж відрізняється за розмірами, тому витрати на їх прибирання будуть різними, – каже Зеновія Лапан. – Різняться і витрати на вивіз сміття, бо вартість цих послуг у підприємств, які їх надають, є різною».

Після того, як буде затверджено нові тарифи, ЖЕКи переукладатимуть і договори з мешканцями про надання послуг із утримання будинків та прибудинкових територій. Цей договір, кажуть у департаменті, теж відрізнятиметься від чинних нині договорів. Зокрема, в ньому передбачено додаток, де має бути конкретно розписано, які, власне, послуги надають мешканцю і скільки коштує кожен конкретний вид робіт. У мешканців буде можливість відмовитися платити за послуги, яких йому не надали.

Міські чиновники також наголошують на тому, що у львів’ян із запровадженням нових принципів розрахунку тарифів з’явиться можливість обирати, хто наводитиме лад у будинку, в якому вони проживають, і на прилеглих до нього територіях. Щоправда, для того, щоб відмовитися від послуг ЖЕКу на користь іншої компанії, потрібне бажання усіх мешканців будинку. Простіше тим львів’янам, які утворили об’єднання співвласників. Мешканці таких будинків вже тепер можуть вільно обирати, хто і як дбатиме за утримання їх помешкання. Щоправда, зважаючи на те, що особливої конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг наразі не видно, то й обирати мешканцям підприємство, яке обслуговуватиме їх будинок, особливо немає з чого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *