Погроза відключення води — демарш “Львівводоканалу”?

Віктор ЧАРНОМСЬКИЙ, "Ратуша"

|

Віднедавна у теле- та радіопередачах лунають погрози відключення холодного водопостачання мешканцям Львова, які заборгували „Львівводоканалу”. Аби з’ясувати ситуацію, редакція вирішила отримати роз’яснення депутатів міськради.

Ми звернулися до тих, хто безпосередньо займався проблемами „води” та спроможні юридично-фахово відповісти на запитання, які найбільше турбують наших читачів.

Найчастіше громадян обурював той факт, що їх вважають боржниками за спожиту воду, через надсилання квитанцій зі скасованим рішенням суду тарифом у розмірі 1 грн 84 коп. за один м3 замість діючого з 2004 р. тарифу 1 грн 15 коп. за один м3 і чи мають право припинити їм водопостачання за те, що вони не зважили на погрози “Львівводоканалу”, який наполягає на оплаті за незаконним тарифом

1 грн 84 коп. Чи притягнуть до кримінальної відповідальності посадових осіб у зв’язку з невиконанням рішення суду про скасування тарифу 1 грн 84 коп., неправомірно встановленого міськвиконкомом ще у листопаді 2005 р.? Читачі цікавилися, чи є надія, що знайдуться депутати в міськраді, які захистять законні інтереси громадян у питанні встановлення правових взаємостосунків із „Львівводоканалом”?

Олег Породко (БЮТ), секретар комісії міськради інженерного господарства, транспорту та зв’язку:

– Ос­кільки Апеля­ційний Господарський суд визнав рішення міськвиконкому № 1088 про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення недійсним, то жодних претензій до громадян, які платять 1 грн 15 коп. за м3 води замість 1 грн 84 коп., бути не може. Чому “Водоканал” ще не зробив цих перерахунків у бік зменшення, зрозуміло, оскільки причина банальна — втрата підприємством мільйонів гривень, які воно вже на щось витратило. Тепер підприємство хоче за рахунок громадян покрити свої борги, але це не підстава відключати будинки. Будь-який мешканець, який платить по

1 грн 15 коп., і якому відключають воду, може подати в суд і беззаперечно виграти процес та ще й отримати компенсацію за моральну шкоду.

Щодо кримінальної відповідальності за невиконання рішення суду про скасування незаконних тарифів можу зазначити, що і сам директор “Львівводоканалу” п. Заплатинський неправомірно призначений мером міста п. Садовим, оскільки призначення на цю посаду повинно було б пройти процедуру затвердження через профільну депутатську комісію, а цю норму не виконали. Тому не важко зрозуміти, що п. Заплатинський робитиме те, що хочеться міському голові. Депутатська комісія має застереження щодо кандидатури п. Заплатинського, бо не рекомендувала і не затверджувала його на цю посаду, а тому повну відповідальність має нести міський голова.

Я особисто повністю підтримую позицію депутата п. Дяківа щодо винесення питання притягнення до відповідальності посадових осіб за невиконання рішення суду про скасування тарифів на житлово-комунальні послуги, яке оприлюднили в грудні 2006 р.

Депутат Іван Василишин (КУН) адвокат:

— Тариф на воду у розмірі 1 грн 15 коп. за м3 є нині чинним, оскільки існує відповідне рішення суду, іншого тарифу на сьогодні не встановлено. Відключення водопостачання мало б відбуватися з дотриманням вимог чинного законодавства й у спірних випадках без відповідного рішення суду є протиправним. Відповідати за невиконання рішення судів і неперерахування тарифів, якими зараз керується “Львівводоканал”, відповідно до законних, встановлених ще у 2004 р., повинен, на мою думку, мер і директор підприємства, який не вжив для цього відповідних заходів, де по суті в його діях можна вважати халат­ність. Вважаю доцільним роз­глянути це питання в ко­місіях, на фракціях та винести для обговорення на сесію міськради. Не можу говорити за всіх депутатів, але я знаю багатьох, хто готовий підтримати ініціативу про створення комісії, яка б з’ясувала, чому ще не виконані рішення суду та хто в цьому винен.

Депутат Теодор Дяків, БЮТ: „Я мав розмову із Заплатинським на тему відключення, і він мені відповів, що є споживачі, які взагалі не платять за воду. Власне, їх і відключатимуть, а мешканцям, які здійснюють оплату, враховуючи рішення Господарського суду від грудня 2006 р. за тарифом 1 грн 15 коп., відключення не загрожує. Слід зважити й на те, що виробник послуг із водопостачання — ЛКП “Львівводоканал”, яке договорів зі споживачами не має, а гроші збирає, що не відповідає Закону „Про житлово-комунальні послуги”. Надавачем же послуг є ЛКП (ЖЕКи), які обслуговують внутрішньо будинкову мережу. Це призводить до певних конфліктів — коли споживачі нарікають, що вода не доходить до вищого поверху, то ЖЕКи відповідають — “Водоканал” не подав відповідного тиску, а той жене хвилю назад: до будинку ми подали воду відповідно до норм — шукайте причину в себе. Доцільніше було б укласти договори безпосередньо між споживачем і “Водоканалом”, як це зробили енергетики та газовики.

Щодо кримінальної відповідальності за невиконання рішень суду, яке фактично зобов’язує провести перерахунок від­повідно до 1 грн 15 коп. за м3, то за це відповідає персонально мер міста п. Са­довий, оскільки „Львівводоканал” безпосередньо підпорядкований міськвиконкому, керівником якого, по суті, і є голова м. Львова. Щодо депутатів, які б поставили питання про виконання рішень суду, то, думаю, ваша газета їх назве, і ми разом домагатимемося від міськвиконкому та мера запровадження тарифів на користь громади міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *