Наше місто прийматиме Євро-2012!!!

Ярослав БІЛЯЧ, «Ратуша»

|

Учора у Кардіффі (Уельс) відбулася історична для нашої держави подія. Президент УЄФА Мішель Платіні оголосив переможця тендеру на проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

У голосуванні Членів Виконкому УЄФА перемогла спільна заявка України та Польщі. Отож, мрія багатьох українців, у бік якої зі скептицизмом дивилися більшість спеціалістів, стала реальністю.

Наші держави перемогли в конкурсі спільну заявку Хорватії та Угорщини, а також Італії. Матчі Євро прийматиме Львів, Київ, Дніпропетровськ, Донецьк (Одеса та Харків — резервні). У Польщі — Варшава, ґданськ, Познань, Вроцлав (Хожув та Краків — резервні). За словами Андрія Садового, проведення європейського форуму у місті Лева передбачає вливання інвестицій у розмірі понад 1 млрд умовних одиниць! За ці кошти побудують новий стадіон біля іподрому, два суперсучасні готелі і суттєво покращать інфраструктуру міста.

Не слід забувати, що країна-господар автоматично потрапляє на чемпіонат Європи, а національна збірна України на Євро ще не виступала. Як емоційно висловився мер Львова: “Президенту Федерації футболу України Григорію Суркісу потрібно пам’ятник поставити”. З цим важко не погодитися, адже найбільше клопотів із організації заявки на проведення чемпіонату лягло саме на плечі не надто рейтингового політика, але водночас популярного спортивного функціонера пана Суркіса. Чемпіонат Європи-2012 року вперше відбудеться на теренах Східної Європи. Найближчий до нас престижний континентальний турнір проходив 1976 року в уже не існуючій Югославії.

Після оголошення результатів, мер Львова, який дивився пряму трансляцію разом із журналістами, не тямився від емоцій і підскакував аж до стелі. Така поведінка різко контрастувала з загалом інтелігентним іміджем Садового. “Я щасливий, що так сталося. Це історичний шанс, я в цьому переконаний. Це найбільш вагома подія для Львова, і цьогорічний День міста пройде під гаслом Євро-2012. Скоро ви побачите зовсім інший Львів, ще сучасніший, модерніший і кращий. Робота розпочинається вже сьогодні. Для мене це питання № 1. Бо робота із ним автоматично вирішує багато інших питань — житлово-комунальної сфери, доріг та інших. Жодних проблем із інвестиціями не буде, йдеться про понад мільярд доларів”.

Хорватію та Угорщину ще до початку голосування вважали аутсайдерами, оскільки тамтешні керманичі держави не підтримали ініціативи проведення чемпіонату у своїх країнах. На руку Україні та Польщі зіграли й корупційний скандал в італійському футбольному чемпіонаті та безлад на стадіонах Італії. Представляти заявку наших держав в Уельсі, нагадаємо, вирушили: Президент України Віктор Ющенко, міністр спорту Віктор Корж, президент ФФУ Григорій Суркіс, президент НОК Сергій Бубка, брати Клички, Андрій Шевченко та інші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *