Євро-2012 – НАШЕ!!!

Віталій ПАВЛИШИН, “Україна і час”

|

Коли президент Європейського футбольного союзу Мішель Платіні витягнув з конверта папірець з написом “Польща — Україна”, мільйони голосів злилися у єдиному вигуку шаленої радості.

На перемогу у тендері на право проведення Євро-2012 розраховували, але водночас у такому тріумфі і сумнівалися, адже умови в нас ще далеко не на належному рівні, та й не довіряли ще ніколи в історії східноєвропейцям проводити спортивні форуми такого масштабу.

Для керівників українського футболу, які заручилися підтримкою найвищих політичних осіб держави, взагалі стояло питання руба: “Або — або”. Або новий поштовх у розвитку не лише футболу як виду спорту, а й усієї інфраструктури навколо нього. Або “старе болото” з недобудованими стадіонами, жахливими дорогами, занедбаними готелями…

Львів — одне з чотирьох міст (ще Київ, Донецьк і Дніпропетровськ), яким довірять приймати матчі чемпіонату Європи. Однак серед цього квартету він найменше підготовлений до такої події. Тому міському голові Андрію Садовому, який теж тішився, як дитина, спостерігаючи за прямою трансляцією визначення переможця разом із журналістами у кафе “Кабінет”, треба закотити рукави і нарешті надати місту Лева європейського вигляду.

“У мене гарне передчуття, — сказав у середу зранку один з чільників української делегації у Кардіффі боксер Віталій Кличко. — Впевнений, що ми зуміли переконати виконком УЄФА прийняти рішення на нашу користь. Думаю, що буквально через кілька годин українці будуть знати, що саме вони приймають чемпіонат Європи”.

Інші наші посланці такого оптимізму в останній день не випромінювали і висловлювалися обережніше, напевно, щоб не наврочити. Певну тривогу викликав факт скорочення візиту Президента Віктора Ющенка до Великобританії — замість двох днів він разом зі своїм польським колегою Лехом Качинським перебував там тільки у вівторок.

Але побоювання виявилися марними — і цього вистачило. 12 чиновників УЄФА, які мали право голосу, переважною більшістю вирішили не віддавати Євро-2012 ні Італії, ні Угорщині з Хорватією, а таки ризикнути і підняти вид спорту № 1 у східноєвропейських Польщі та Україні. За нашу заявку у другому турі проголосувало 8 осіб, за італійців — тільки 4. Для нас це, безперечно, історична подія. І таке щастя усміхнулося українським вболівальникам з першої спроби…

Перемогу здобуто. Тепер кипітиме робота. У Донецьку і Дніпропетровську вона вже почалася — там споруджують нові сучасні стадіони. На черзі Львів. Згідно з проектом, споруду рівня чемпіонату Європи будуватимуть поблизу Іподрому на вулиці Стрийській. До ладу потрібно довести й відповідну інфраструктуру. Тому й першим рішенням львівського градоначальника Андрія Садового стало введення до штату магістрату нової посади — заступника міського голови з питань проведення Євро-2012.

Коментар

Ярослав ГРИСЬО, член виконкому Федерації футболу України, голова Федерації футболу Львівської області:

— До такого успіху спричинилася титанічна робота представників Федерації футболу, громадських діячів, політиків і керівників держави. Для того, щоб ще раз продемонструвати серйозність наших намірів, до Кардіффа завітав Президент України Віктор Ющенко. З нього приклад взяв і польський лідер Лех Качинський… Перемога у тендері — це лише початок. Тепер потрібно усвідомити всю відповідальність, яка лягає на наші плечі. У цьому плані тішить, що відразу після оприлюднення результатів голосування керівництво міста та області взялося за реалізацію проекту, про що свідчать останні їхні вислови і рішення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *