"Самопоміч" чи "САДопоміч"?

Марія ДОРОТИЧ, Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Після виборів деякі офіси громадського об`єднання перетворилися на зали гральних автоматів.

Під час кампанії “гарячих” виборчих перегонів за крісло мера про “Самопоміч”, яку створив Андрій Садовий, не чув хіба що глухий. Хотіли чи не хотіли цього львів`яни, але інформація про “Самопоміч” вперто прокрадалася з найрізноманітніших джерел: зі шпальт газет, радіо та телеефірів. Навіть у поштових скриньках з`являлися приховані агітки, які декларували, що юридично грамотні мешканці — успішне майбутнє Львова.

Керівники та засновники “Самопомочі” запевняли: новостворене об`єднання — це сенсація для міста Лева і щось на кшталт феномену. Чимало львів`ян купилося на добре пропіарену фішку. Мовляв, нарешті Андрій Іванович наведе лад у ЖЕКах, вирішить проблеми житлово-комунального господарства, відомчих гуртожитків, захистить права простого мешканця.

Політологи та експерти інформаційно-аналітичних інтернет-видань теж непоодиноко ворожили на кавовій гущі: чи існуватиме “Самопоміч” після виборів, чи згорнеться “благородна” діяльність організації, коли Андрій Садовий очолить Ратушу? Прибічники, які бажали бачити його мером, запевняли, що “Самопоміч” після виборів ще більше розширить свою діяльність. Однак вони не врахували, що Андрій Іванович не фінансуватиме структуру, яка критикуватиме недоліки роботи його команди.

Утім, високий відсоток людей, які пророкували спад роботи об`єднання після виборів, мали рацію. Сьогодні, мабуть, кожен зауважив, що про “Самопоміч” масово не говорять, кудись зникли молоді студенти-волонтери та новини, які транслювали по кілька разів на день. Ба більше — після виборів кардинально зменшилася кількість осередків об`єднання, що були розміщені майже у кожному районі міста.

Про сучасний стан справ об`єднання дізнавалися кореспонденти “УіЧ”, які відвідали колишні приміщення громадських приймалень.

Замість “Самопомочі” — гральні автомати

Сьогодні пересічний мешканець міста, який на власні очі побачив черги перед приймальнями “Самопомочі”, скаже про відсутність багатьох осередків. Там, де свого часу функціонувала “Самопоміч”, з`явилися комерційні та адміністративні структури. Яскравим прикладом є колишнє приміщення приймальні громадського об`єднання на вулиці Кульпарківській, 172. Під час виборів за цією адресою працювала “Самопоміч”. Місцеві мешканці пригадують, що сюди приходили люди, щоб отримати бодай якусь пораду. Бо попередня влада не забезпечила навіть елементарного.

Сьогодні у приміщенні за вказаною адресою — салон гральних автоматів і бар. У передвиборчій кампанії пан Садовий робив ставку на впорядкування грального бізнесу у Львові. Коли ж він упевнено вмостився на кріслі мера, розповідав про наполеонівські плани щодо салонів гральних автоматів. Наприклад, пан Садовий запланував побудувати Лас-Вегас на Грибовицькому сміттєзвалищі, себто винести гральний бізнес за межі міста. Однак слова не дотримано. Об`єднання “Самопомочі” несподівано зникає, а на його місці з`являються гральні автомати, проти яких так відчайдушно боровся Садовий.

Юрист “Самопомочі”, радник міського голови Львова з правових питань Галина Погорєлова пояснила, що на згаданій вулиці приймальня об`єднання орендувала приміщення у приватного власника. Останній продав приміщення комерційній структурі, чим змусив “Самопоміч” шукати інше місце для роботи.

“Я думала, що “Самопоміч” довго працюватиме для львів`ян, — розповідає мешканка вулиці Кульпарківської Олена Стадникова. — У лютому цього року приймальня “Самопомочі” зникла. Прикро, що більшість передвиборчих обіцянок не виконано. Замість приймальні, що взялася вирішувати буденні проблеми людей, створено “Джокер Клуб”, куди підлітки приходять витрачати гроші”.

Завуч ЗОШ № 18 Ірина Гнатків розповіла нам, що неподалік школи розташовані салони гральних автоматів на вулицях Виговського та Кульпарківській. “Проблему грального бізнесу у Львові потрібно впорядковувати відповідно до чинного законодавства, — каже вона. — Цей бізнес необхідно відкривати далеко від шкіл. Адже у навчальний час діти повинні відвідувати уроки… За законність роботи гральних автоматів відповідають засновники і міська влада”.

Наразі у Львові працюють приймальні “Самопомочі” на вулицях Богомольця, 9 і Сихівській, 14. Решта п`ять осередків організації з різних причин канули в Лету. Пояснення керівництва об`єднання доволі банальні: висока плата за оренду, приміщення продано комерційним структурам. Виявляється, що під час виборів не було проблем з фінансуванням оренди приміщень, жодна фірма не купувала кімнати “Самопомочі”.

Керівництво об`єднання запевняє, що “Самопоміч” не зникла, а й надалі працює. Лише ніхто не бачить плодів її роботи. Мовляв, сьогодні дипломовані юристи готують кілька позовних заяв з найактуальнішої проблеми у Львові — захисту прав мешканців багатоповерхівок, які потерпають через гучну музику у кафе-барах, на тишу і спокійний сон. Шкода, що влада на Кульпарківську не навідується…

На вулиці Й. Сліпого, 7, де раніше працював головний офіс “Самопомочі”, будинок продано комерційній структурі. Колишнє приміщення “Самопомочі” окупували власники одного з київських банків.

У січні цього року щезли приймальні об`єднання на вулицях Липинського, 11, Чупринки, 85, Сяйво, 21. Остання працювала у приміщенні ЛКП “Сяйво”. Але як “Самопоміч” може критикувати негативну роботу ЖЕКів і боротися із зловживаннями цих структур, коли вона дружно співіснувала з ними?

Чільники Ратуші запевняють: “Самопоміч” не працювала ні на Садового, ні на вибори, а на громаду міста. Проте як швидко вони забули про багато невирішених проблем громади!

Львівська Атлантида

Пригадується один бородатий анекдот про КДБ. У ньому йшлося про те, як робітник Данило ходив у народ і розпитував, куди поділися дешеві ковбаса і горілка. Раптом Данило десь пропав. Інтелігент Платон, звертаючись до найближчого друга, риторично запитує: “Мене не цікавить, куди поділася дешева ковбаса. Не цікавить, куди щезла дешева горілка. Мене цікавить, куди подівся робітник Данило.”

Щось подібне до долі допитливого радянського пролетаря сталося з громадським об`єднанням “Самопоміч”, на крилах якої Андрій Садовий з другої спроби рік тому успішно приземлився у крісло міського голови.

Звісно, шановний Андрій Іванович міг би сказати львів`янам про “Самопоміч” словами гоголівського Тараса Бульби до сина Андрія: “Я тебе породив, я тебе і вб`ю”. Адже саме він придумав цю ідею. Хоча недоброзичливці, яких у нього не бракує, звинувачують пана мера у відвертому плагіаті з польської політичної практики Анджея Леппера…

Так де ж усе-таки загубилися у Львові сліди “туманної Андромеди”, або, як висловився один відомий львівський нардеп, “помічної організації “Самопоміч”, до якої приходять тоді, коли людину опановує розпач”? У нас не було альтернативи, окрім як піти у народ і пошукати сліди організації, яку створив нинішній мер. Ми їх, на жаль, не знайшли…

Коментар

М іський голова Львова Андрій САДОВИЙ:

— Усе, що до виборів робила “Самопоміч”, сьогодні переважно робить міська влада. І робить це не під тиском, а з власної ініціативи. Йдеться про елементарне наведення порядку у місті. Якщо хтось стверджує, що мало говорять про “Самопоміч”, це для мене є дуже позитивним. Більше говорять про міську владу, про те, що місто робить. “Самопоміч” — це структура, яка має спонукати владу працювати. Що сьогодні й відбувається.

“Самопоміч” працювала до виборів більш ніж два роки. Якщо врахувати сьогоднішній час, я думаю, що робота “Самопомочі” повинна бути організована трішки в ширшому контексті, глибше працювати, іти більше до людей, щоби заглиблюватися у цю проблему, а не дублювати роботу органів місцевого самоврядування та органів влади. За час діяльності “Самопомочі” ми дуже багато робили тих речей, які має робити влада. Сьогодні влада ті речі робить самостійно.

Якщо говорити про осередки об`єднання, то, на мою думку: якщо відновлювати усі осередки, які працювали тоді, треба закривати районні адміністрації? Ні, не потрібно. Насамперед районні адміністрації повинні працювати, вони мають бути ближчими до людей. Тому я сьогодні усю свою енергію спрямовую на роботу виконавчих структур, щоби система міської ради працювала якісно. А “Самопоміч” повинна брати роботу, яку ми ще недопрацьовуємо. Тобто бути одним з чинників, які бачать проблеми зсередини. Якісна робота у Львові може бути тільки тоді, коли поєднано потенціал міської влади, громадських організацій і тих людей, яким не байдужа ситуація в місті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *