Бій з чиновництвом

Інна ГОНЧАРУК, “Україна і час”

|

Сімдесятилітня інвалід з дитинства каже, що їй третій рік недоплачують пенсію.

Сімдесятирічна львів`янка Катерина Качало після виходу на пенсію ось уже кілька років вимушена оббивати чиновницькі пороги. Одинока жінка спочатку добивалася статусу жертви операції “Вісла” та учасника війни. Останніми роками старенькій, як вона запевняє, недоплачують пенсію. І це притому, що вона потребує постійного стороннього догляду. Свого часу жінка 34 роки сумлінно трудилася бухгалтером на одній із львівських фабрик і має статус ветерана праці.

Вибір за 100 гривень

“Оскільки я — інвалід першої групи з дитинства, мені належить надбавка до трудової пенсії, — розповідає Катерина Качало. — Та у Пенсійному фонді Личаківського району мене вже третій рік водять за ніс. Спочатку у довідці написали, що я інвалід загального захворювання, і не давали доплати. Потім надіслали квитанцію, що забирають ці гроші для погашення заборгованості за газ. Та останніми роками я вчасно сплачую за всі комунальні послуги. А борги, які мала у 90-х роках, автоматично погасили. На початку року я отримала квитанцію на воду за повною вартістю. Насправді ж я маю право на муніципальні субсидії, у яких мені теж відмовили”.

Також Катерина Качало впевнена, що у Пенсійному фонді її обкрадають.

“З 1 квітня 2005 року і протягом 2006 року пенсія інвалідів з дитинства складалася з двох частин — розміру трудової пенсії і державної дотації, — пояснює заступник начальника обласного управління Пенсійного фонду Зінаїда Берік. — З початку цього року Державний бюджет таких дотацій не передбачив. Тож інваліди з дитинства за бажанням могли стати на облік в органи соціального захисту населення, де вони можуть отримувати допомогу. А у Пенсійному фонді цій категорії інвалідів виплачують лише трудову чи соціальну пенсію, яка нині становить 485 гривень. Ми пропонували Катерині Качало перейти на облік у соціальний захист, та вона відмовилася”. Те, що “на руки” Катерина Ільківна отримувала менші суми, ніж зазначені у квитанціях, Зінаїда Андріївна пояснила так: гроші стягували за рішенням суду для ліквідації заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Головний спеціаліст відділу пільг, компенсацій, соціальних виплат управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Василь Трущак розповів, що з 1 квітня цього року інваліди з дитинства, які стали на облік в органи соціального захисту, отримують 570 гривень. “Такі пенсіонери мають право вибору — або отримувати звичайну пенсію у Пенсійному фонді, або ж більшу майже на 100 гривень в органах соціального захисту, — каже Василь Васильович. — Єдине, що відлякує деяких інвалідів, — це те, що у нас пенсію виплачують не на початку місяця, як у Пенсійному фонді, а наприкінці.”

Істину не скаже й суд

Стосовно муніципальних субсидій, на які претендує Катерина Качало, то, за словами заступника начальника соціального захисту Марії Мазяр, тут є чіткі положення. “Муніципальні субсидії належать сім`ям, в яких є два чи більше інвалідів, дітям-сиротам, одиноким інвалідам, ветеранам УПА, вдовам політв`язнів, малолітнім політв`язням сталінських концтаборів, інвалідам зі зору І та ІІ груп, одиноким інвалідам І і ІІ груп загального захворювання, які не працюють, а також ІІІ групи, які мають висновок психіатричної МСЕК, — розповідає пані Мазяр. — Якщо людина належить до вказаної категорії і має державну субсидію, то їй обов`язково призначають муніципальну субсидію. Стосовно Катерини Качало, то, найімовірніше, у неї немає державної субсидії”.

Схоже, протистояння між пенсіонеркою та чиновниками триватиме ще довго. Катерина Качало впевнена, що її обкрадають, а у державних структурах, як завжди, усе законно. Утім, з`ясувати істину у цій ситуації мали б органи правосуддя. Та вони чомусь ігнорують численні звернення літньої жінки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *