Американський бойовик

Віталій ПАВЛИШИН, “Україна і час”

|

Стрілянина у Вірджинському університеті спричинила смерть 34 осіб.

…Злочинець азійської зовнішності стріляв мовчки. Як розповів телеканалові MSNBC студент Трей Перкінс, практично відразу після початку заняття з німецької мови в аудиторію інженерного факультету ввірвався озброєний молодий чоловік. Спочатку він вистрілив у викладача, а потім почав стріляти по студентах. “Упродовж усього часу він не сказав жодного слова, — поділився спогадами Перкінс. — Усі, хто перебував в аудиторії, інстинктивно впали на підлогу і перекинули кілька столів, щоб відгородитися від пострілів. Він же почав хаотично стріляти. Не пам`ятаю, скільки це тривало, мені здалося, що довго, але насправді, напевно, не більше хвилини. Приголомшував його холодний і зосереджений вираз обличчя — він не виглядав злим чи наляканим…”

“Після того, як він вийшов з аудиторії, ми зачинили двері, — розповіла студентка Ерін Шион. — Але той хлопець повернувся, спробував знову відчинити двері, а потім почав стріляти в них, можливо, разів шість вистрелив… Він виглядав нормальним хлопцем, азіатом, однак був одягнений у щось схоже на уніформу бойскаутів. На ньому був яскраво-коричневий застебнутий на всі ґудзики жилет…”

У понеділок раніше спокійне студентське містечко Вірджинського технологічного університету, що розташований у Блексбурзі, на кілька годин перетворилося на авансцену подій у стилі жорстокого американського бойовика. Та, на жаль, це було не кіно, а страшна реальність.

У результаті двох інцидентів із застосуванням вогнепальної зброї на території технологічного університету загинуло 34 особи, у тому числі й убивця, який вистрелив собі в голову. Ще більше 30 людей поранено. Поліція з`ясувала, що стріляв не тільки азіат, а й інші люди. Особу ж головного вбивці уже встановлено, але поки що в інтересах слідства його ім`я не розголошують.

Усе почалося близько 7.15 ранку за місцевим часом у гуртожитку університету, куди нібито злочинець прийшов відвідати свою дівчину. Тоді загинула одна людина і ще одну було поранено. Як уточнює CNN, у цьому житловому секторі проживало 895 студентів. Згодом постріли там же відновилися.

Однак найкривавіша трагедія розгорнулася вже за кілька годин пізніше у навчальному корпусі Norris Hall, де розташовані наукові та інженерні факультети. Деяких студентів і викладачів застрелили просто в аудиторіях.

Наразі в університеті скасовано всі заняття. У вівторок і середу територію, на якій проживає понад 26 тисяч осіб, цілком перекрили, студентам наказали залишатися у приміщеннях і не підходити до вікон. Викладацький склад та співробітників університету розпустили по домівках.

Це вже вдруге за рік університет закривають через стрілянину. У серпні 2006-го День відкритих дверей в одному з університетів Каліфорнії було скасовано через те, що злочинець, який втік із в`язниці, убив охорону студентського містечка і проник на територію навчального закладу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *