Сім днів шляхетності і взаємоповаги

|

Львівські даішники готуються до Глобального тижня безпеки дорожнього руху.

З 23 по 29 квітня під егідою ООН у всьому світі триватиме Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху. Рішення про проведення такої масштабної акції прийняли рік тому. За довідкою цієї міжнародної організації, щороку в автокатастрофах гине понад мільйон людей і майже 50 мільйонів отримують травми. В Україні же смертність сягає 7 тисяч людей. Як поінформували “УіЧ”, протягом тижня львівські даішники планують провести ряд заходів з водіями, власниками фірм, що займаються перевезеннями, та школярами.

— Упродовж семи днів, — каже Людмила Ліб, інспектор організації профілактичної роботи Першого міжрайонного відділу ДАІ при УМВСУ у Львівській області, — ми налаштовуватимемо водіїв, щоби бодай цей тиждень вони поводилися на дорогах максимально уважно і шляхетно. Адже показники кількості і тяжкості наслідків ДТП у нашій державі є дуже високими, вони у 10 разів перевищують аналогічні цифри у багатьох країнах світу.

За словами пані Ліб, це зумовлене тим, що на багатьох наших дорогах покриття просто не відповідає усім вимогам та нормам. З іншого боку, чи не найважливішими причинами трагедій є недостатня поінформованість учасників дорожнього руху про наявні ризики та брак взаємоповаги й культури серед водіїв.

— Якщо хоч тиждень наші водії та пішоходи поводитимуться цивілізовано, ставитимуться з повагою один до одного — це буде великий успіх, — сказала Людмила Ліб. — І що важливо — збережуться десятки життів.

Однак особливу увагу під час Глобального тижня безпеки дорожнього руху автоінспектори все ж приділятимуть дітям. Зокрема, вони планують окремо зустрітися з освітянами, школярами, провести анкетування у навчальних закладах та різноманітні конкурси. Щоправда, як зізналася інспектор, усі ці заходи не матимуть бажаного ефекту, якщо до виховання дітей не долучатимуться їхні батьки. І то не словом, а власним позитивним прикладом. Бо, за спостереженнями Людмили Ліб, близько 60 відсотків татів та мамусь, переходячи дорогу разом зі своїми дітьми, самі порушують правила.

— Коли автоінспектори звертають їм на це увагу, — веде мову пані Людмила, — батьки зазвичай посилаються на поспіх, брак часу. Але ж діти, як губка, відразу все всмоктують у себе. Побачили, що мама переходить вулицю на червоне світло, і самі так робитимуть. Відучити від цього їх буде дуже складно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *