Наркоторговець на чорній "Волзі"

Володимир ТРИНКІН, “Україна і час”

|

Міліціонери двічі ловили на гарячому 24-річного продавця трамадолу.

Вживання трамадолу (синтетичного опіоїду) серед підлітків — нині річ звична. Недарма його ще називають “підлітковим, дитячим наркотиком” або “наркотиком ХХІ століття”. Цей лікарський препарат навіть у невеликих дозах здатний викликати ейфорію, схожу на вплив морфію. Синдром психічної залежності від трамадолу зазвичай формується протягом 3-6 місяців від початку зловживання препаратом. А люди, які постійно його вживають, живуть рік-два, максимум три роки.

Проте, як стверджують обізнані люди, сьогодні трамадол можна вільно придбати у львівських аптеках. Навіть без рецепта. Хоча українське законодавство це категорично забороняє.

Розпродаж з коліс

Олександра Рибака — 24-річного львів`янина — правоохоронці за торгівлю трамадолом вперше схопили у березні минулого року. До Шевченківського райвідділу міліції надійшла оперативна інформація про те, що ввечері 11 березня цей чоловік має намір збути кілька пачок лікарського засобу біля одного із львівських барів. Оперативники приїхали на місце зустрічі торговця з клієнтом.

У зазначений час до розважального закладу під`їхав продавець на чорній “Волзі”. А через кілька хвилин з`явився покупець. Він сів на переднє місце пасажира в авто, і “Волга” рушила з місця. Коли ж машина зупинилася на узбіччі дороги і продавець витягнув товар, оперативники почали діяти. Аби затримати Олександра, міліціонерам знадобилося буквально кілька секунд. Під час огляду авто під сидінням водія вони виявили барсетку з 15 блістерами трамадолу по 10 капсул в кожній та 330 гривень, які лежали біля сидіння. Це гроші, які отримав Рибак від щойно проведеної операції.

У райвідділі затриманий чесно в усьому зізнався і не заперечував факту продажу лікарського препарату. За його словами, трамадол йому дали давні знайомі Оксана і Дмитро К. Він, зі свого боку, повинен був продати 150 таблеток та отримати за послугу 5 пігулок. Під час допиту правоохоронці з`ясували, що Олександр Рибак проживає разом з батьком, мати — на заробітках в Італії. Затриманий свого часу навчався у львівському університеті, але покинув навчання після першого курсу — не вистачило грошей на подальшу оплату. Олександр також не став приховувати, що він є наркоманом зі стажем.

— Протягом п`яти років, приблизно з 1999 по 2004, я регулярно вживав “ширку”, — зізнався він на допиті. — Потім вирішив зав`язати з наркотою взагалі. Але коли зрозумів, що різко це зробити не вдасться, перейшов на трамадол. Нині його вживаю постійно.

Двічі на ті ж граблі

Отримавши покази, міліціонери відпустили Олександра під підписку про невиїзд. Однак урок із затриманням йому, вочевидь, не пішов на користь, бо на волі юнак перебував недовго. Вдруге до рук правоохоронців він потрапив, можна сказати, зовсім випадково — в один з райвідділів міста прийшов хлопець і повідомив, що біля музею “Арсенал” нещодавно придбав кілька таблеток трамадолу. За 10 пігулок він заплатив 30 гривень. Хотів їх “скуштувати”, сказав візитер, але в останній момент передумав, тому і прийшов у міліцію. Інформація правоохоронців зацікавила. Тим паче, що, за описами хлопця, схожий торговець промишляє і на їхній території.

Аби упіймати Олександра Рибака, міліціонери продумали хитру операцію. Вони довідалися, коли наркоторговець вийде на “роботу”. Дочекавшись його біля ринку “Добробут”, почали фіксувати кожну людину, яка контактувала з продавцем. І знову Олександра схопили на гарячому. З`ясувалося, що цього разу він устиг продати всього 20 таблеток. Окрім того, в автомобілі Рибака правоохоронці вилучили 14 таблеток трамадолу, 12 — “Сонат КМП”, 3 димедролу та 5 темпалгіну.

Без рецепта і чека

Під час слідства Олександр Рибак повідомив, що продавати трамадол був змушений через брак грошей. Цей лікарський засіб він постійно купує в одній з аптек, що на вулиці Івана Франка.

— Трамадол, — сказав він, — мені там видають без рецепта і чека. За капсулу я плачу 2 гривні 50 копійок. Проте на вулиці збуваю ліки вже за три гривні. Всі зароблені кошти залишаю для себе, щоби купити трамадол.

Варто підкреслити, що правоохоронці перевірили покази затриманого. Вони допитали власника аптеки та продавців. Щоправда, ті категорично заперечили факт продажу лікарського препарату затриманому. А на очній ставці взагалі сказали, що бачать чоловіка вперше. Так само не вдалося з`ясувати слідству, де беруть трамадол й давні знайомі Олександра Оксана та Дмитро К.: на час розслідування справи вони безслідно зникли з власного помешкання.

Отже, Залізничний суд Львова, призначаючи покарання Рибаку, засудив його за статтею 321 Кримінального кодексу України до одного року позбавлення волі. Проте, враховуючи те, що підсудного притягали до кримінальної відповідальності вперше і що він розкаявся у вчиненому та сприяв органам правосуддя у розслідуванні цього злочину, представники Феміди, згідно зі статтею 75 ККУ, звільнили Олександра Рибака від покарання з іспитовим терміном на один рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *