Право на пиво

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Відповідно до чинного законодавства львівська влада не може обмежити продаж пива в кіосках.

Міська влада не має права встановлювати обмеження на продаж пива. Юристи та експерти, яких опитував „Погляд”, одностайні в тому, що місцеві чиновники жодним чином не можуть обмежити підприємців у праві торгувати цим хмільним напоєм.

Рішення про обмеження торгівлі алкоголем виконком Львівської міської ради ухвалив ще позаминулої п’ятниці. Однак члени виконкому внесли до нього деякі зміни, відтак вже другий тиждень документ «гуляє» кабінетами Ратуші, проходячи повторну процедуру візування. Рішення, зокрема, встановлює обмеження на торгівлю пивом у кіосках, що розташовані поблизу шкіл, лікарень тощо. Наміри у розробників документа були цілком щирі – турбота за підростаюче покоління, яке прилучається до культури пиття пива.

Однак львівські чиновники трохи переоцінили свої можливості щодо регулювання продажу цього напою. Автори рішення посилаються на закон про державне регулювання обігу спирту, алкоголю та тютюну. Згаданий документ дійсно дозволяє органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові обмеження щодо місць продажу алкогольних та тютюнових виробів. Але пиво не підпадає під дію цього закону. Власне, через це пиво нині можна придбати в будь-якому кіоску, а міцний алкоголь – ні. Спроби виправити цю прикру помилку вже були – 2006 року до парламенту надійшов законопроект, яким дію закону про регулювання обігу алкоголю і тютюну мали поширити і на пиво. Однак народні обранці з такою пропозицією не погодилися, і пиво так і залишилося поза сферою впливу «алкогольного» закону. Відтак воно підпадає під дію законодавства, що регулює продаж продуктів харчування, а отже і якихось особливих обмежень щодо торгівлі пивом немає і прав на встановлення таких обмежень у місцевої влади теж немає, пояснили «Погляду» юристи асоціації СОВАТ.

Претензії до рішення виконкому мають і у представництві Держкомпідприємництва у Львівській області. Як зазначив у коментарі „Погляду” голова представництва Ярослав Кашуба, рішення не пройшло всіх потрібних процедур, передбачених законом про засади державної регуляторної політики, відтак він звертатиметься в прокуратуру з проханням скасувати це рішення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *