Порушники кордону

Андрій ПАКОШ, “Україна і час”

|

або Як українські моряки турецьких браконьєрів з рибою впіймали.

Минулої неділі, саме на Великдень, українські морські прикордонники затримали у Чорному морі турецьке рибопромислове судно “Буюк-Озгур” із сімома людьми на борту. Шхуна, яка належить порту у Стамбулі, займалась незаконним виловом риби.

Найцікавіше, що риболовецьке судно було під прапором України. Однак і таке маскування не допомогло — браконьєрів виявили за 40 морських миль на південний схід від острова Зміїний. Після сигналів прикордонного корабля про зупинку судно з максимальною швидкістю намагалося вийти за межі економічної зони України. Як наслідок, почалося переслідування, а через півгодини на борт турецького судна висадилася оглядова група. Під час огляду на борту виявлено понад дві тонни свіжовиловленої камбали-калкан, 35 тазів з риболовецькою сіткою, а у трюмах прикордонники знайшли 60 мішків сухої криги та 1500 метрів нової рибальської сітки.

Але саме за самовільно піднятий Державний прапор України турки відповідатимуть найбільше. Адже це вважають протиправною дією з ознаками злочину, передбаченого статтею 339 Кримінального кодексу України. Зараз “Буюк-Озгур” відконвойовано прикордонним кораблем до порту Севастополь для прийняття правових рішень щодо притягнення винних осіб до відповідальності. Про затримання горе-браконьєрів поінформовано Берегову охорону Туреччини та офіс військового аташе Посольства Туреччини в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *