60 років "Вісли"

Юліанна БАРИЧ, “Україна і час”

|

Згідно з Указом Президента про заходи, пов`язані із 60-ми роковинами від часу проведення операції “Вісла”, у Львові має постати пам`ятник українцям, що стали жертвами депортацій у XX столітті.

Для цього відповідне розпорядження вже видано керівникам Львівської, Волинської, Рівненської та Тернопільської областей.

Натомість МЗС повинно активізувати переговорний процес з Республікою Польща щодо організації та проведення на її території заходів за участі президентів України та Республіки Польща. Крім того, як повідомляє “Львівський портал”, глава держави зобов`язав Кабмін разом з Національною академією наук України розробити і затвердити план інших заходів, які відбуватимуться у Львові, Києві та інших містах України.

Як відомо, операцію “Вісла” здійснив польський комуністичний режим у 1947 році проти українського населення на історичних українських землях, що відійшли до Польщі після Другої світової війни. Етнічна чистка полягала у примусовій депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, які до 1945-го належали Німеччині. На 31 липня 1947 року, за польськими даними, переселено 140 575 осіб, ув`язнено у концтаборі Явожно 3 800 осіб, убито 655 осіб, заарештовано 1 466 членів українського Руху Опору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *