Космос вартістю 25 мільйонів

Віталій ПАВЛИШИН, “Україна і час”

|

Космічний турист Чарльз Сімоні проведе на Міжнародній космічній станції 13 діб.

У ніч на вівторок члени екіпажу п`ятнадцятої експедиції у складі росіян Олега Котова, Федора Юрчихіна та космічного туриста американського мільярдера Чарльза Сімоні відкрили перехідні люки і ввійшли з корабля “Союз ТМА-10” на “територію” Міжнародної космічної станції. Стикування відбулося в автоматичному режимі, без ускладнень і під бурхливі оплески гостей у Центрі керування польотами, серед яких переважали родичі та друзі американця.

Чарльз Сімоні, американський бізнесмен, один із засновників Microsoft, першу добу в невагомості провів дуже активно. Він вже розпочав свої досліди і дав першу прес-конференцію з космосу. Щоправда, на добру половину запитань довелося відповідати перебуваючи вниз головою, оскільки до нових умов ще не адаптувався. Космічний турист розповів, що на станції займеться дослідженнями мікроорганізмів, які тут живуть, проведе відеозйомку Землі, кілька разів спробує вийти в ефір за допомогою засобу радіолюбительського зв`язку. Ну і, звичайно, після повернення на Землю ознайомить усіх зі своїм щоденником, який він веде під час перебування в космосі. З одним із видавництв уже підписано контракт про друк чималого накладу книжки про космічні враження.

“Я проводжу найпростіші експерименти, — розповів Чарльз Сімоні. — Крім того, зобов`язався виконувати всі вказівки екіпажу. Але на відміну від них, у мене буде більше вільного часу, тому зможу робити речі, до яких в інших просто не доходили б руки. Наприклад, у мене будуть брати аналізи крові… Потрібно буде подивитися, як електроніка, особливо фото- і відеокамери працюють у космосі… А ще я хочу зробити багато фотографій — як для особистого користування, так і для архівів та документування польоту. На космічних кораблях завжди є чим зайнятися”.

До речі, екіпаж п`ятнадцятої експедиції в рамках біологічного експерименту привіз на космічну станцію партію червів-планаріїв. Ще на Землі їм відрізали голови та задні частини тіла, тепер в умовах невагомості та за відсутності земного тяжіння ці хробаки мають регенерувати просто на орбіті. Передбачено, що експеримент мине успішно. За ним пильно стежитиме і американець Чарльз Сімоні. Ось так, заплатив 58-річний бізнесмен 25 мільйонів доларів для того, щоб вовтузитися у космосі з черв`яками…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *