Не їздіть, дівчата, на дачі

Євген ЛАДИЖЕНСЬКИЙ, “Україна і час”

|

“Якщо пручатимешся, зробимо те саме, що з твоєю подругою”, – кричали ґвалтівники 15-річній повії.

Як свідчить статистика, близько 30 відсотків жертв зґвалтування не шукають справедливості в органах правосуддя. Зазнавши важких психічних травм та жахливого приниження, вони соромляться розголошувати про інцидент. 25-річна львів`янка Вікторія Климовська (прізвище змінено з етичних міркувань) — повія зі стажем. Вона, можливо, теж не звернулася б по допомогу до міліції. На своєму віку дівчині доводилося бачити різних клієнтів. Нерідко для жриці кохання любовні утіхи закінчувалися й мордобоєм. Проте останній випадок переповнив чашу терпіння.

Вечірка у занедбаній халупі

Вікторію пізно ввечері на околиці Львова підібрав водій маршрутного таксі. Лише у курточці, одягненій на голе тіло, уся в синцях, вона ледь пересувала ноги. Таксист зупинив машину. “Мене щойно побили і зґвалтували три чоловіки”, — волала про допомогу нещасна. Водій відвіз дівчину до своєї знайомої, де її помили та одягнули, а згодом викликали міліцію. До приїзду правоохоронців дівчина перебувала у шоковому стані. Вона не приховувала, що займається проституцією. А коли з`явилася міліція, повідомила, що зґвалтували її на одній з дач — їй вдалося втекти від кривдників, але там досі залишилася її 15-річна подруга, за життя якої вона дуже хвилюється.

Як з`ясувало слідство, напередодні Вікторія Климовська разом із Світланою Паранець відпочивала в одному з барів на Привокзальній. Там вони випадково познайомилися з трьома хлопцями — Сергієм, Володимиром та Андрієм. Незнайомці підсіли за столик до дівчат. А після кількох чарок вирішили продовжити відпочинок за містом — на дачі Сергія. Дівчата пристали на цю пропозицію. Бо хлопці хоча й зрозуміли, яким родом занять подружки займаються, утім, не натякали на можливі сексуальні стосунки. Обіцяли лише порозважатися на природі та подивися телевізор.

— Вони завезли нас на практично безлюдну місцевість десь у районі Рясного, — розповіла правоохоронцям Вікторія. — Це був зогнилий дачний будинок, в якому давно ніхто не мешкав. Коли ми зайшли усередину, Сергій без зайвих розмов схопив мене за комір куртки, заштовхав до кімнати та цілком зірвав з мене одяг. Лише тоді він повідомив, що хоче вступити зі мною у статевий акт. Я сказала, що цього не буде.

Кілька годин жаху

Різка відмова дівчини тільки розлютила ґвалтівника. Аби жертва менше пручалася, він вдарив її двічі в обличчя. Потім ще кілька разів. І коли дівчина вже зовсім не мала сил боронитися, повалив на ліжко та зґвалтував. Згодом кожен із ґвалтівників почергово заходив до кімнати потерпілої.

Знущання з дівчини тривало кілька годин. Її неповнолітня подруга із жахом спостерігала за хлопцями. Вона бачила, як Вікторію лупцювали ременем, кулаками. Дівчина розуміла, що скоро нелюди візьмуться й до неї.

З протоколу допиту Світлани Паранець: “Андрій силою привів мене до кімнати, щоб я бачила, як ґвалтують подругу. Вікторія лежала на ліжку і плакала…. Потім він взяв покривало і витягнув мене на двір. “Якщо пручатимешся, зроблю те саме, що з Вікою”, — сказав Андрій і штовхнув мене на землю”.

Коли працівники міліції приїхали на місце злочину, у будиночку вже нікого не було. Тільки на підлозі лежали її штани, колготи та блузка. А також дві упаковки від презервативів та подерті наволочки з подушок. Згодом стало відомо, що ґвалтівники відвезли Світлану до міста і потім відпустили. До міліції 15-річна повія звертатися побоялася.

Логіка ґвалтівників

— Дівчата практично нічого не знали про зловмисників, — каже Андрій Пшеничка, старший слідчий Шевченківської прокуратури. — У розмові один з них обмовився, що недавно одружився у Пустомитах. Цієї інформації нам стало достатньо, щоби вийти бодай на одного злочинця, яким виявився мешканець Пустомитівського району Володимир Антонів. А коли його затримали, то через якийсь час вийшли і на іншого ґвалтівника. Він разом з дружиною Володимира підійшов до райвідділу з передачею. Дівчата його впізнали. Лише третього злочинця ми впіймали через місяць.

Цікаво, що під час слідства всі затримані категорично відмовлялися визнати свою вину. Дивувалися, чому їх узагалі затримали. Адже повії, казали вони, для того й існують, щоб займатися з ними сексом. Не хотіли вони їх і бити, але що їм залишалося робити, дивувалися вони, якщо дівчата по-доброму не хотіли розділити з ними хвилини кохання. Схожі речі злочинці промовляли і на лаві підсудних. Утім, Шевченківський суд цю “пом`якшувальну” обставину не взяв до уваги і засудив злочинців до семи років позбавлення волі.

— Ґвалтівники свого часу вже встигли побувати за ґратами, — веде мову прокурор Шевченківського району Василь Лучків. — Скажімо, Антоніва у 2005 році Пустомитівський суд за зберігання наркотичних засобів засудив до одного року позбавлення волі з відтермінуванням покарання на один рік. У березні 2006 року Залізничний суд за розбій позбавляє його волі терміном на 4 роки. Однак тут же звільняє його від відбуття покарання з іспитовим терміном на 3 роки. Такий от цікавий факт. І що ж робить на волі Антонів? Через кілька місяців він ґвалтує дівчину. Складається враження, що людина просто просилася до тюрми. Те ж можна сказати і про інших учасників злочину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *