Звичаєве великоднє свинство

Микола САВЕЛЬЄВ, Віталія РОЗМЕТАНЮК, «Ратуша»

|

Здатність перетворювати будь-що прекрасне у казна-що, вочевидь, теж традиція, яку ми, на жаль, леліємо, і боротьба з якою не є частиною наших щоденних турбот.

Звичай язичників обливати когось водою на Великодньому тижні у сиву давнину символізував весняне очищення водою. Хлопці обливали водою дівчат, а ті дарували їм крашанки. У наші часи, якщо, звичайно, не звертати увагу на тих, хто щиро бавиться і водить гаївки у Шевченківському Гаю, йдеться, здебільшого, про натовпи хуліганів і відморожених бешкетників. Вуличні зграї, які цього обливаного понеділка зі святим переконанням у власній безкарності і вседозволеності бігали вулицями Львова з пластиковими пляшками, наповненими по вінця водою сумнівної чистоти, радісно брали участь у вакханалії, виливаючи вміст посуду на нещасні голови випадкових перехожих, здебільшого, дівчат, жінок і стареньких дідусів. Прихильники обливання остерігалися міцних чоловіків, котрі можуть проїхатися по пиці. Цього понеділка воду бевзі набирали з фонтану біля фігури Матері Божої на проспекті Свободи і псевдо-відреставрованих фонтанів на площі Ринок. Тим, “кому за 16”, не пасувало ходити по Львову з пластиковими пляшками, тож вони набирали воду в презервативи (бо дорослі).

Ті, хто на Великдень вдягнувся пристойно, після зустрічі з бандами нахабних і хамовитих тінейджерів (так тепер називають нероб), які в церкві останній раз були через кілька тижнів після свого народження, могли взяти участь у конкурсі на найогиднішу і наймокрішу істоту Галичини (якщо забути про пронизливий вітер і не літню погоду). Найбільш вразливі гірко плакали. Свідки співчували, та й по всьому. Незагартована людина, до речі, може захворіти, а дитина — сприйняти це як насилля і дуже перелякатися. Літня людина, якщо її обіллють, може образитись і вважати це неповагою до її віку. І хоча з юридичної точки зору ця традиція належить до норм звичаєвого права, що локально встановлювалося впродовж тривалого часу на певній території, однак у Конституції України про обливаний понеділок немає жодного слова. Теоретично потерпілі від недолугого втілення цієї традиції мають повне право подати до суду на свого кривдника, якщо, звісно, жертва може назвати особу порушника.

Зрозуміло, цей звичай існує і в інших європейських народів. Серби у великодню суботу обливають свій будинок, бо переконані, що виганяють у такий спосіб „нечисту силу”. В Польщі, так само, як і в Україні, в понеділок після Великодня хлопці обливають дівчат водою або навіть парфумами. Але тільки у нас тобі з криком “Замочимо!”, замість парфумів можуть вилити на новий одяг брудну воду з калюжі, а сержанти міліції, які стоять неподалік, лише посміюватимуться — чого, мовляв, в обливаний понеділок розумній дівчині пхатися в центр міста?! Ті часи, коли патрульні ножами розрізали найбільш активним хуліганам пластикові пляшки, давно вже в минулому — на дворі демократія…

Юристи впевнені, що можна подати у суд, якщо людині завдали моральних страждань чи пошкодили одяг. Але треба вказати винуватця. Лише тоді суд відкриє цивільну справу. Ви можете конкретно назвати винуватця, якщо дебелих недоумків було 15?! Ні?! Ну то йдіть обсохніть і мовчіть. Вам також можуть закинути, що ви, буцімто, не поважаєте народні традиції. Не схвалює, до речі, обливаний понеділок і церква, до якої часто апелюють ортодокси. За словами прес-секретаря УГКЦ отця Ігоря Яціва, обливаний понеділок за церковним календарем названий Світлим понеділком. На думку священиків, звичай обливання є не зовсім добрим, оскільки він не несе нічого ані корисного, ані символічного. Тому церква не підтримує такий звичай святкування Світлого понеділка, який інколи закінчується несвятково.

Як поінформував “Ратушу” старший інспектор центру громадських зв’язків УМВС у Львів­ській області Денис Харчук, до обливаного понеділка міліцейські патрулі підготувалися сповна, і саме вони уважно стежили за тим, щоб усе минуло спокійно. Значних порушень не зафіксували, а за дрібні попереджали. Не надійшло жодної скарги. Начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх Ігор Турчин додав, що за грубе хуліганство міліція має право притягнути до адміністративної відповідальності людей, які є повнолітніми за статтею 178 , якщо ж дитині ще не виповнилося 16 років, то за статтею 184 Адміністративного кодексу України відповідальність за її вчинки нестимуть батьки. Відповідальність може бути різною, від попередження — до штрафу у розмірі 51 гривні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *