Зростають зарплати і пенсії -- зростають тарифи

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Про тарифи, що стоять львів`янам кісткою у горлі, днями знову нагадали депутати.

На одному із засідань виконавчого комітету Львівської міської ради ухвалили підвищити оплату на комунальні послуги: водопостачання, теплопостачання та утримання прибудинкових територій. Обґрунтування оригінальне: з початку квітня змінено розмір прожиткового мінімуму.

Директор департаменту економічної політики Львівської міськради Олег Синютка пояснив, що влада коригуватиме тарифи у разі значних змін у державі: підвищення ставок податків і зборів (обов`язкових платежів, мінімального рівня заробітної плати, прожиткового мінімуму, пенсій, цін). Підвищення тарифів відбуватиметься також за умови подорожчання паливно-енергетичних ресурсів. Іншими словами, будь-коли.

Необхідність коригування тарифів у Львові чиновники пояснюють забезпеченням повного відшкодування економічно обґрунтованих витрат, які належать до повної собівартості та запланованого прибутку, скажімо, теплопостачальних підприємств. Керівництво ЖЕКів стверджує, що підприємства стали збитковими. Отже, єдиний вихід — підвищити тарифи.

За словами секретаря комісії економічної політики міськради Олеся Вардзаля, у мерії щотижня обговорюють тарифні питання. Утім, дійти консенсусу не вдається, бо суперечки точаться навколо політичних персоналій, а не економічної мотивації. Наприклад, тимчасова комісія з питань вивчення тарифів, до складу якої входять представники фракції БЮТ, не можуть переконати колег залишити старі ціни. Пан Вардзаль розповів, що “бютівцям” не надають слова на сесії, коли говорять про тарифи. Тому депутати згаданої фракції, що очолювали комісію з питань тарифів, віддали повноваження “Нашій Україні”.

“Комісія наполягає, щоби на сесії розглянули питання щодо офіційного звіту виконавчого комітету, — каже Олесь Вардзаль. — Ми хочемо почути фаховий звіт щодо багатьох наболілих питань, зокрема доцільності підвищення тарифів. Наразі інформація про тарифи не зрозуміла. Тому ми вимагаємо, щоби виконком її документально підтвердив та аргументував”.

Підвищення тарифів вимагають теплопостачальні підприємства Львова, а депутати їх підтримують. Останні дослухаються до вимог теплопостачальників, нехтуючи думкою фахівців.

Коментар

Начальник відділу тарифів, місцевих податків і цін департаменту економічної політики Львівської міської ради Галина СТАДНИЦЬКА-ГІРНЯК:

— Підвищення тарифів буде тоді, коли міська рада затвердить базові тарифи з водопостачання, квартирної плати та теплопостачання. Це відбудеться за умови зміни факторів-витрат, що не залежать від органів місцевої влади: зростання вартості газу, мінімальної зарплати. У комунальних підприємствах теж підвищують зарплату, витрати, отже, зростає собівартість послуг. Саме тоді підприємства є збитковими. Адже працівникам повинні платити зарплату за новими законодавчими стандартами (підвищення рівня мінімальної зарплати). Логічно, що тарифи не можуть залишатися старими.

Наприклад, якщо Кабінет Міністрів знизить ціну на газ, депутати переглядатимуть тарифи, щоби їх знизити. Лише ухвалені базові нові тарифи будуть підлягати коригуванню. Наразі населення платить за старими тарифами. Для прикладу, якщо електроенергія зросте на 10 %, а теперішня вартість одного куба становить 31 копійку, то нова ціна зросте на 3 копійки. Тобто і вартість 1 кубічного метра води “Львівводоканал” може скоригували лише на 3 копійки.

Для порівняння

З 1 квітня:

— розмір мінімальної заробітної плати становитиме 420 грн. (був 400);

— рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб — до 561 грн. (був 525);

— мінімальний розмір пенсії до 410 грн. (був 380).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *