Допомога в разі народження дитини

Микола БОЧКАРЬОВ, “Україна і час”

|

Що потрібно знати, аби отримати 8,5 тисячі гривень.

Конституція України передбачає, що держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження й забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави, яка охороняє сім`ю, дитинство, материнство та батьківство. Тож держава неухильно зобов`язана гарантувати соціальний захист матері та дитини. Одним із прикладів цього є призначення й виплата допомоги після народження дитини. Останнім часом ця допомога суттєво збільшилася і сьогодні становить 8,5 тисячі гривень.

Суму цієї допомоги розрахували так: після народження дитини виплачують 3 400 гривень, решту — протягом наступних 12 місяців рівними частинами по 425 гривень.

З 1 січня 2007 року виплату допомоги після народження дитини у 2007 році здійснюють за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Порядок призначення і виплати допомоги після народження дитини та допомоги для догляду за дитиною до дясягнення нею трирічного віку особам, застрахованим у системі загальнообов`язкового державного соціального страхування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2007 р. № 13 (далі — Порядок).

Таким чином, згідно із п. 2 Порядку, п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 16.01.2007 р. № 32 “Питання виплати застрахованим особам допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку” та наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 06.12.2006 р. № 453, призначення і виплату допомоги після народження дитини з 1 січня 2007 року здійснюють органи праці та соціального захисту населення за місцем проживання застрахованої особи.

Строки звернення по призначення зазначеної допомоги Порядком не встановлено.

Для призначення допомоги в разі народження дитини до органу праці та соціального захисту населення відповідно до п. 4 Порядку потрібно подати такі документи: заяву про призначення допомоги, що складається за встановленою формою, затвердженою Міністерством праці та соціальної політики України; копію свідоцтва про народження дитини; довідку, видану державним органом реєстрації актів цивільного стану для призначення допомоги після народження дитини.

Зазначені документи подає особа, яка претендує на призначення цієї допомоги особисто. Органи, що призначають і виплачують допомогу (відділи праці та соціального захисту населення) розглядають документи протягом десяти днів від дати подання заяви.

Підприємці часто цікавляться, чи є якісь особливості у призначенні та виплаті зазначеної допомоги щодо них. Законом України “Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” передбачено, що право на матеріальне забезпечення під час вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною мають застраховані особи. Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (особи, які займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов`язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до цього Закону за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до чинного законодавства.

Фізичні особи-підприємці, які не використовують найману працю та обрали особливий спосіб оподаткування своїх доходів, є застрахованими від дня сплати встановленого розміру податку (єдиного податку). Це підтверджує довідка органу державної податкової служби, в якому платник податку перебуває на обліку. Вони набувають статусу страхувальника від дня реєстрації в робочому органі Фонду.

Фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, — у день одержання робочим органом відділення Фонду в установленому порядку від органу державної служби зайнятості повідомлення про реєстрацію трудового договору (контракту) між фізичною особою- підприємцем та найманим працівником.

Про призначення вказаної допомоги чи про відмову у призначенні допомоги із зазначенням причин відмови орган праці та соціального захисту населення видає чи надсилає заявникові письмове повідомлення протягом п`яти днів після прийняття відповідного рішення відповідно до п. 12 Порядку.

Рішення органу, що призначає і виплачує допомогу, можна оскаржити у вищих інстанціях або ж у суді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *