Збірна тріада

Андрій БОЙКО, “Україна і час”

|

Футбольні успіхи Калітвінцева та Блохіна і невдачі Михайличенка.

Головними футбольними подіями тижня, що минув, були матчі національної збірної України у рамках відбору до чемпіонату Європи 2008 року. Однак паралельно з поєдинками підопічних Олега Блохіна проти команд Фарерських островів та Литви свої матчі — більш чи менш важливі у турнірному плані — проводили й інші українські збірні: молодіжна Олексія Михайличенка та юнацька (U 17) Юрія Калітвінцева.

Італійці за бортом

На відміну від своїх старших колег з молодіжної та національної збірних, підопічні Калітвінцева минулого тижня мали найсправжнісінький привід для свята. Ці хлопці пробилися до фінальної частини чемпіонату Європи 2007 року, яка відбудеться у Бельгії. Причому українці позаду себе залишили не кого-небудь, а збірну Італії. Тепер вони у травні сперечатимуться з командами Нідерландів, Німеччини, Ісландії, Англії, Франції, Іспанії та Бельгії за місце у чільній п`ятірці за підсумками європейської першості. Адже саме перших п`ять команд турніру у Бельгії отримають путівки на чемпіонат світу 2007 року, що триватиме з 18 серпня по 2 вересня у Кореї.

Утім, це все буде потім. Наразі ж хлопці можуть цілком заслужено трохи відпочити на лаврах слави. Головне, щоб аромат лаврового листя, а також єлейні промови керівників Федерації футболу України не задурманили юним футболістам голову і щоб у Бельгії вони виступили не гірше, ніж у відбірному циклі.

Сумні “товарняки”

А от що коїться з молодіжною збірною Олексія Михайличенка і чого сподіватися від неї — зрозуміти важко. Адже після тріумфального виступу на минулорічному чемпіонаті Європи (2 місце) наступний відбір хлопці Михайличенка провалили і тепер готуються до чергового. Втім, підготовка оптимізму не вселяє. Адже у двох проведених товариських зустрічах — зі збірними Голландії та Болгарії — українці поступилися (0:2 та 1:2 відповідно).

І хоча можна нарікати на суддівство, яке у грі з болгарами було жахливим, казати про територіальну та ігрову перевагу (як у грі з голландцями), проте не можна заперечувати й того, що кондиції підопічних Михайличенка залишають бажати кращого. І якщо їх суттєво не підтягнути, то й у відборі до чемпіонату Європи 2009 року робити буде нічого. А він для українців стартує 1 червня грою проти Туреччини.

З результатом

Ну і, врешті, про ігри національної збірної. Більшість уболівальників їх бачила, тож особливого сенсу докладно зупинятися на поєдинках з фарерцями та литовцями немає. Хочеться лише подякувати хлопцям за те, що вони не втратили жодного очка з аутсайдерами та середняками групи, а також висловити сподівання на те, що в разі необхідності у грі українці можуть додати. Бо якщо ні, то матч з тими ж французами викликає серйозне побоювання.

Проте чомусь віриться, що хитрий Блохін знає, що робить. Як і тоді, коли не взяв на Фарерські острови Шевченка. Хоча в Одесі “свіжий” Шева особливо нічим не відзначився. Та й Ребров, який також відпочивав, коли його колеги по збірній орали “фарерську цілину”, що її вперто називали футбольним полем, чомусь так і не з`явився на полі. Але головне, що є результат, а хто його забезпечив — це вже питання десяте.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *