Чи буде на Сихові оздоровчо-спортивний комплекс?

Ярослав БІЛЯЧ, «Ратуша»

|

“Ратуша” вже інформувала своїх читачів про проект фінансово-промислового холдингу “Росан” спорудити на Сихові сучасний спорткомплекс, аналогів якого наразі немає в Україні.

Однак ініціативу інвесторів, які готові вкласти у соціальний (!) проект близько 20 млн (!) доларів, уже тривалий час не підтримує міська влада Львова. Ситуація нагадує нещодавній конфлікт міського голови Андрія Садового з футбольним клубом “Карпати” щодо оренди стадіону “Україна”, через який “зелено-білі” мало не позбулися місця у вищій лізі чемпіонату України. Наша газета не може залишатися осторонь таких важливих питань, як розвиток професійного спорту і покращання здоров’я молодого покоління львів’ян, якому, безсумнівно, сприятиме побудова палацу спорту на Сихові, тож оприлюднює відкритий лист від імені спортивної громадськості Львова до мера Андрія Садового і депутатського корпусу Львівської міської ради:

“Шановний пане Голово, шановні панове міські депутати!

Читаючи матеріали львівської та всеукраїнської преси, спостерігаючи за дискусіями на телебаченні з приводу будівництва сучасного палацу спорту на Сихові, які вже точаться близько шести місяців, дивуємося, чому влада негайно не підтримає такі ініціативи, не створить зеленої вулиці інвесторам (у цьому випадку компанії “Росан”) в очевидних некомерційних проектах? На жаль, відповіді не знаходимо.

Сьогодні очевидним є те, що компанія “Росан” та її президент Ростислав Кісіль разом із відомими організаціями-партнерами, зокрема, Національний університет імені Івана Франка, ВАТ “Кредо банк”, компанія “Ілта” та інші, зберегли для Львова прекрасний вид спорту — жіночий гандбол. Вид спорту, який вписав в світову історію яскраву українську сторінку. Команда київського “Спартака” під керівництвом славетного тренера Ігоря Турчина 20 разів поспіль ставала чемпіоном СРСР та України, 12 разів поспіль здобувала Кубок Європи й увійшла в Книгу рекордів Гіннесса.

Тому, підтримавши півтора року тому молоду, перспективну команду, яка через матеріальні негаразди сходила з дистанції чемпіонату України, компанія пішла далі — запропонувала місту проект сучасного палацу спорту (на фото). З допомогою дирекції Львівського училища фізичної культури тут відкрито відділення жіночого гандболу. На часі — опіка за дитячо-юнацькими спортивними школами, започаткування в позаурочний час спортивних секцій у школах і при ЖЕУ. Створюється інфраструктура, грамотно підводиться фундамент під сьогоднішні та майбутні успіхи. Враховуючи це, можна сміливо стверджувати, що сьогодні центр гандболу України, із всіма позитивними наслідками для міста, після зведення спортивного палацу, може переміститися у Львів. Але корисним це буде не лише для розвитку гандболу (гандбол став поштовхом у бажанні його збудувати). У спорудженні палацу зацікавлені й представники інших ігрових видів спорту (баскетбол, волейбол, міні-футбол), які мають свою власну славну історію. Бокс, боротьба, художня гімнастика, теніс також очікують на нього. Очевидною є й користь для дітвори, яка сьогодні не має, де притулитися, для всіх пересічних громадян міста, які хочуть активно проводити своє дозвілля.

Два тренувально-ігрові зали, релаксаційні СПА-центри, фітнесзали, прес-центр із міні-кінотеатром, кафетерії, центр спортивного одягу та спорядження тощо. Разом із усіма іншими необхідними для повноцінних занять спортом і відпочинку дрібницями, з можливим благоустроєм лісопарку “Зубра”, цей спортивний заклад ви­глядає омріяним раєм, і для охочих вдосконалювати спортивну майстерність, і для всіх охочих підтримувати здоровий спосіб життя.

За роки незалежності у Львові не збудовано жодної потужної спортивної споруди, а ті, що є, ледь-ледь тримаються на плаву, або повністю занедбані. Хочеться вірити, що в недалекому майбутньому бізнес опікуватиметься спортом, і спортивні споруди, можливо, меншого масштабу, будуть у кожному мікрорайоні міста.

Уже є приклади достатньо ефективного вирішення владою на користь громади міста комерційних проектів — розміщення різноманітних торгових центрів, торгово-розважальних закладів, де городяни проводять час та отримують відповідні послуги. Думаємо, що сьогодні на часі розвиток також і соціальних проектів — забезпечення львів’ян оздоровчо-спортивними комплексами різного формату. Крім цього, розміщення палацу спорту у нашому місті, в передгір’ї Карпат, робить його надзвичайно привабливим для проведення навчально-тренувальних зборів багатьох збірних команд України, міжнародних спортивних делегацій, що суттєво сприятиме збільшенню коштів у міському бюджеті.

Нині це реальні кроки, які Ви, пане міський Голово, разом із шановними депутатами можете реалізувати в цій виборчій каденції. Хто знає, може, ці кроки стануть однією з дуже міцних цеглин фундаменту Вашої наступної виборчої кампанії. Адже громадяни міста вже навчились оцінювати владу за справами, а не лише за обіцянками.

Ми, представники спортивної громадськості, з надзвичайним натхненням і великими сподіваннями підтримуємо компанію “Росан” в бажанні здійснити, фактично, нашу мрію — збудувати у Львові такий палац спорту. І тоді ми радітимемо здоров’ю та успіхам наших дітей. Яскравими маяками будуть для них наші славні спортсмени, які прославляють державу, Галичину і Львів на міжнародній спортивній арені.

Просимо Вас, пане міський Голово, та весь шановний депутатський корпус, якнайшвидше посприяти вирішенню нагального для нашого міста питання. Невже процедура прийняття рішення про очевидно корисні для міста речі настільки довга, що може тривати місяці чи роки? Чи чекатиме інвестор?”

Під зверненням підписалися керівники обласних спортивних товариств і спортивних навчальних закладів міста, президенти обласних федерацій спорту, начальник управління з питань фізичної культури та спорту Львівської облдержадміністрації Юрій Майборода і голова Львівського відділення Національного олімпійського комітету Петро Олійник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *