Наш тепловоз в Москву лети

Петро ПІДГАЙНИЙ, “Україна і час”

|

Росіяни викупили чергове українське підприємство. Депутати не згідні.

Минулого тижня Фонд державного майна України оголосив про продаж 76 відсотків акцій українського ВАТ “Холдингова компанія “Луганськтепловоз”. Покупцем стало закрите акціонерне товариство “Керівна компанія “Брянський машинобудівний завод” (Росія). За пакет акцій росіяни заплатили понад 292,5 мільйона гривень. Лише на півмільйона більше від стартової ціни…

Загалом участь у конкурсі взяло чотири суб`єкти. Окрім Брянська, заявку на участь у торгах подали “Деміховський машзавод” (Росія) та два українські підприємства “Дніпровагонмаш” і “Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат” (обоє з Дніпропетровської області).

Підсумки торгів викликали сумнів у народних депутатів України. Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з приватизації має намір переглянути продаж.

Оперативності депутатів можна позаздрити. Уже у п`ятницю СБУ, Генпрокуратура і ФДМУ отримали запити парламентарів з проханням надати документи про учасників торгів та про проведення самого конкурсу.

Таким чином депутати вивчатимуть документи і проведуть власне розслідування щодо законності приватизації підприємства. Його результати заплановано подати на засідання комісії і заслухати у сесійній залі. У цій ситуації можна припустити, що депутатів не стільки обурює факт продажу саме росіянам чи невисока ціна, як програш українських компаній. Іншими словами, дніпропетровці вирішили пролобіювати власні інтереси. Виникає тільки запитання: де ж вони були раніше?

Довідка

“Холдингова компанія “Луганськтепловоз” — єдиний виробник електропотягів в Україні. Підприємство виготовляє магістральні тепловози, дизель-потяги, електропотяги постійного і змінного струму, транспортери, вагони та обладнання для поїздів приміського сполучення, трамваїв, а також гірничошахтне обладнання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *