Коли злочинець – дитина…

Наталя ЧИЖ, „Новий погляд”

|

У Миколаївському районі на початку березня сталася трагедія. Учень восьмого класу однієї зі шкіл порізав сухожилля шестикласниці.

Дівчинці це обійшлося не лише кількома швами, а й душевною травмою. З хлопчиком та його батьками працює кримінальна міліція у справах неповнолітніх. Але, на жаль, це не перший і не останній злочин скоєний … дитиною.

Сьогодні на обліку в кримінальній міліції перебуває 874 особи, які не досягли 18 річного віку. З них 94 поставлені вже цього року. «Підлітків, які скоїли той чи інший злочин відразу ставлять на облік, – пояснює начальник відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх Головного управління МВСУ у Львівській області Ігор Турчин. – З ними проводять виховну робота, ведуть спостереження чи ця дитина схильна до скоєння злочинів чи ні, і наскільки цей підліток може бути законнослухняним. Потім ми маємо право звернутися до суду з пропозицією зняти дитину з обліку, якщо вона визнала свої помилки і не виявляла жодних ознак жорстокості чи неправомірної поведінки».

Найчастіше до злочинів вдаються діти із неблагополучних сімей. Сподіваючись на покращення матеріального становища шляхом крадіжки чи шахрайства, малолітній злочинець порушує закон. Минулого року зафіксовано 147 крадіжок, 11 розбійних нападів, 2 випадки вимагання та 26 випадків шахрайства. «Відсоток таких дітей, які йдуть на злочини через економічну ситуацію, справді високий. Вони сподіваються покращити своє життя, – розповідає Ігор Турчин. – Щоправда, трапляються випадки скоєння злочинів дітьми і з багатих сімей. Такі підлітки просто хочуть підвищити свій статус, авторитет серед однолітків, або ж просто прагнуть додаткової наживи».

Рівень злочинності серед неповнолітніх багато в чому залежить від виховання, від батьківської уваги. Дитина, яка завжди відчуває, що про неї піклуються, підліток, який виріс в атмосфері сімейної злагоди та гармонії, навряд чи піде на зґвалтування чи умисне вбивство. Але, на жаль, досі є високий відсоток тих сімей, де дітям приділяють мало уваги. За словами пана Турчина, лише 2006 року до кримінальної відповідальності притягнули 31 особу за злісне невиконання батьківських обов’язків. «Переважно, батьків притягують до адміністративної відповідальності. Штраф вимірюється 51 гривнею і вище. Проте є випадки, коли лише адміністративним стягненням не обійтися. Уже цього року ми маємо два кримінальних випадки стосовно батьків у Дрогобичі і один у Миколаєві», – зазначив Ігор Степанович.

Щоправда, у відділі кримінальної міліції у справах неповнолітніх Головного управління МВСУ у Львівській області запевняють, що з кожним роком злочинність серед підлітків падає. «Якщо порівняти дані за 2005 і 2006 роки, то це 830 злочинів до 577, тобто 30,5 % різниці, – зазначив начальник відділу. – Цього року за два місяці неповнолітні скоїли 87 злочинів, тоді як минулого року за такий же період ця кількість становила 118. Зниження рівня злочинності справді вагоме. Це пояснюється як тим, що нам вдалося стабілізувати певний колектив, укомплектувати його, так і посиленою увагою до правового виховання дітей та виховних робіт із учнями, які перебувають на шкільному обліку».

Падіння рівня злочинності серед неповнолітніх справді позитив. Виховна робота теж вселяє немалу надію. Щоправда, вже сам факт наявності таких злочинів викликає занепокоєння. Адже навряд чи батьків порізаної дівчинки із Миколаївського району цікавлять порівняння, запевняння, цифри …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *