Закордонні паспорти посиніють

Наталка КИСІЛЬ, “Україна і час”

|

Нові документи для виїзду за кордон почнуть видавати 1 квітня.

Жарт це чи ні — поки що не зрозуміло. Днями авторитетні інтернет-видання оприлюднили інформацію про те, що з 1 квітня українці отримуватимуть закордонні паспорти нового взірця. Головна новизна документа — синій колір обкладинки та шістнадцять ступенів захисту, а не шість, як було дотепер. Запровадження нових паспортів продиктоване розширенням Євросоюзу на Схід і посиленням вимог безпеки цієї структури.

Варто зазначити, що про появу нових закордонних паспортів говорять уже понад два роки. Ще у 2005-му документ, який відповідає вимогам Європейського Союзу, затвердили у Єврокомісії і схвалили міжнародні експерти. Тоді ж новий закордонний паспорт повинен був стати загальновживаним. Право на виготовлення згаданих документів отримав спеціально сформований консорціум ЄДАПС (Єдина державна автоматизована паспортна система). Однак через кілька місяців після президентських виборів Міністерство внутрішніх справ почали звинувачувати у тому, що базу даних ЄДАПС використовували для фальсифікації виборчих перегонів, а сам процес виготовлення був непрозорим. Цим конфлікт не закінчився. Небавом з`явився указ Президента України, який просто “заморозив” видачу нових паспортів. Відтак європейські стандарти ідентифікаційних документів, що засвідчують особу, на невизначений термін відклали до шухлядки…

І от, здається, цей день таки настане. Найбільше цій інформації радіють люди, яким через ті чи інші причини часто доводиться їздити за кордон. Адже практично у всіх паспортах ЄС фотографії не вклеєні, а нанесені на плівку спеціальним голографічним методом з усіма паспортними даними (потім цю плівку з голограмою ламінують на паспортну сторінку).

Відтепер, як повідомляє “Форум”, в українських закордонних паспортів обкладинка буде не бордова, а темно-синя. Крім нового кольору, паспорти матимуть шістнадцять ступенів захисту. На другу сторінку нанесено кілька шарів спеціальної хімічної рідини й закладено за допомогою лазерного променя інформацію про громадянина, у тому числі і його фото. Отже, підробити паспорт практично неможливо. Фото стерти чи переклеїти не вдасться, так само, як і внести корективи у дані. Також на сторінці буде голографічне зображення власника документа.

Цікаво, що у Львівській області паспорти зі сканованим фото, але ще зі старою червоною обкладинкою видають уже приблизно рік у Сихівському, Шевченківському, Франківському, обласному відділах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (ВГІРФО), а також у паспортній службі Сокаля. Також видачею нових закордонних паспортів у Львові займається Державне підприємство МВС України “Ресурс-документ”, але діє воно лише з вересня минулого року. Тим паче, як пояснив нам начальник львівського “Ресурс-документа” Валерій Сподаренко, підприємство лише “технічно сприяє” процесу прискореної видачі паспортів, а безпосередньо оформлення — все ж у компетенції ВГІРФО. Ціна — та ж: 170 гривень.

На жаль, не вдалося нам отримати коментар у начальника відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВСУ у Львівській області Василя Логіна, оскільки, телефонуючи йому впродовж трьох днів, ми на другому кінці дроту чули лише довгі гудки. Тож чи “посиніють” паспорти на Львівщині уже з 1 квітня, наразі не відомо. Поживемо — побачимо, залишилося 11 днів…

P.S. Що ж стосується старих паспортів, то їх обмінювати не потрібно. Вони, за словами паспортистів, діятимуть до дати, зазначеної у документі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *