Субсидії, пільги, надбавки до пенсій та зарплат

Підготувала Інна ГОНЧАРУК, “Україна і час”

|

Такі проблеми найбільше хвилювали львів`ян під час “прямої лінії” в редакції нашої газети.

Аби проконсультувати населення з цих та інших питань, до редакції “УіЧ” завітала заступник начальника Головного управління з питань праці та соціального захисту населення Оксана Степанівна ЯКОВЕЦЬ.

Про допомогу інвалідам

— Добрий день! Анатолій Ярошенко зі Львова турбує. Оксано Степанівно, скажіть, будь ласка, чи маю я право на соціальну допомогу, якщо від мене відмовився дорослий син. Свого часу я не взяв шлюбу з його матір`ю, але від хлопця не відмовився. Поки я був здоровим (а зараз перебуваю на пенсії і є інвалідом другої групи), він підтримував зі мною стосунки. Тепер син цілковито від мене відмовився. Я звертався у відділ соціальної служби Шевченківського району, проте там відмовилися закріпити за мною соціального працівника.

— Це вже радше моральний аспект проблеми. Ми ніяк не можемо змусити сина доглядати за вами. Тож представники управління праці мають скласти акт обстеження, оформити документи, які засвідчать ваш статус одинокої людини, та підготувати клопотання про те, що вас повинен обслуговувати соціальний працівник. Спеціалісти управління праці мають зібрати довідки, дати доручення територіальному центру закріпити за вами соціального працівника.

— Алло! Добрий день! Анна Павлівна зі Львова. Оксано Степанівно, хочу дізнатися, чи маю право на пільги. Я інвалід 3-ї групи з дитинства. Мені зараз 53 роки, 30 з яких пропрацювала. Тепер у нас на підприємстві проводять масове скорочення, під яке я підпадаю. Моя пенсія за інвалідністю становить лише 284 гривні.

— Найпоширенішими пільгами, з приводу яких звертаються люди і які надають певним пільговим категоріям, є пільги на оплату житлово-комунальних послуг та безкоштовний проїзд у транспорті. Інваліди третьої групи з дитинства, згідно з чинним законодавством, пільг на оплату житлово-комунальних послуг не мають, а лише на проїзд. Стосовно ж права на пільгову пенсію, то його мають лише певні категорії осіб, які працюють. Наприклад, ті, що працювали у шкідливих умовах, жінки, які народили і виховали до восьмирічного віку п`ятеро або більше дітей. Вам, можливо, краще оформити трудову пенсію, а не за інвалідністю. Оберіть собі певний період свого трудового стажу, зарплату за 60 місяців безперервної трудової діяльності та оформіть пенсію. Адже нині мінімальна пенсія за віком становить 380 гривень, а за інвалідністю лише 69-284.

Про надбавки до пенсій

— Телефонує Марія Володимирівна Попович зі Львова. Скажіть, будь ласка, чи передбачена надбавка до пенсії, якщо я 18 років пропрацювала на підприємстві у шкідливих умовах. Я вже 12 років перебуваю на пенсії, на яку вийшла у 50 років. Нині отримую 404 гривні.

— З цим запитанням слід звертатися в управління Пенсійного фонду за місцем проживання, бо всі функції з призначення та виплати пенсії належать до компетенції цього управління. Утім, у цьому випадку управління Пенсійного фонду повелося з вами коректно, відповідно до вимог чинного законодавства. Ви оформили пенсію на п`ять років раніше, подали суму заробітку, до якої, напевно, входила доплата за роботу у шкідливих умовах. Тут немає жодних порушень.

— Добрий день! Вас турбує Валерій Павлович. Хочу запитати: чому за два роки моя пенсія збільшилася лише на вісім гривень?

— З цим запитанням ви можете звернутися до спеціалістів Пенсійного фонду свого району. Там візьмуть вашу пенсійну справу і все з`ясують. Єдине, що можу повідомити: всі перерахунки роблять регулярно — коли зростає рівень прожиткового мінімуму чи вносять зміни у держбюджет. Востаннє пенсію перераховували з 1 січня цього року, наступне підвищення заплановане з 1 квітня.

— Дякую. У мене ще є одне запитання: що нового передбачено стосовно пільг для ветеранів війни?

— У 2007 році усе в цьому плані залишилося без змін: пільги з оплати за житлово-комунальні послуги, за проїзд, виплата разової допомоги до Дня перемоги тощо.

— Оксано Степанівно, до вас звертається пенсіонерка. Мене звати Катерина Кузьмівна. Скажіть, будь ласка, який відсоток нараховують до пенсії, якщо у мене 38 років стажу.

— Пані Катерино, усі питання, які стосуються пенсійного забезпечення, слід з`ясовувати в управлінні Пенсійного фонду. Ця структура відповідає за правильність призначення і виплати пенсій та проводить перерахунки. Тобто зараз, без вашої пенсійної справи, ми будемо говорити абстрактно. Єдине, що можу вам сказати: новий закон, який набув чинності з 2000 року, враховує трудовий внесок кожної людини. 20 років — це визначений законом термін, який жінка повинна відпрацювати, щоб, досягнувши 55-річного віку, оформляти пенсію за віком. Те, що ви працювали понад 20 років, враховують як коефіцієнт, коли коригують заробітну плату для розрахунку розміру пенсії. Загальний ваш коефіцієнт стажу буде 0,318. На цей коефіцієнт множать та коригують заробітну плату, з якої вираховують розмір пенсії. Але це все вам повинен роз`яснити спеціаліст управління Пенсійного фонду за місцем проживання.

— Добрий день! Звати мене Нестор Юрійович Лахович. Маю до вас таке запитання. Я пенсіонер, але ще працюю. Чому мені не визначають надбавки до пенсії? От нещодавно всім додали до пенсії кілька гривень, а мені нічого.

— Прошу це з`ясувати в управлінні Пенсійного фонду за місцем проживання. Є інспектор, який веде вашу вулицю чи дільницю. Ви до нього підходьте, і він за матеріалами вашої пенсійної справи вам скаже, які були надбавки, чому не додали й таке інше. З 1 січня перерахували всі пенсії. Говорити конкретно про всіх і вас окремо некоректно.

— Добрий день! Ольга Лук`янівна зі Львова. Оксано Степанівно, мене цікавить, чи передбачено якісь зміни щодо збільшення пенсії науковцям. Я працювала науковим співробітником, але ніколи не обіймала керівних посад. Зараз у мене дуже низька пенсія — 650 гривень.

— Вам варто звернутися до інспектора управління Пенсійного фонду. Саме там ці питання відслідковують.

— А чи заплановане підвищення пенсії для науковців з 1 квітня?

— Усі перерахунки проводять відповідно до нормативних документів. Якщо буде таке доручення уряду, то проведуть відповідну роботу.

Про пільги дітям війни та проблеми породілей

— Оксано Степанівно, ще одне запитання. Я учасник війни. Ми встановили собі апарат індивідуального опалення. Чи змінився розмір оплати за кубометр?

— Зверніться у газову контору, щоб там вам визначили розмір оплати за кубометр газу.

— До вас звертається Оксана зі Сихова. Скажіть, будь ласка, чому документи на матеріальну допомогу породіллі тепер оформляють у відділах соціального захисту населення. Щоби це зробити, мені довелося півдня простояти у черзі…

— З 1 січня виплату одноразової допомоги в разі народження дитини і для догляду за дитиною до трирічного віку застрахованим особам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, здійснюють через управління праці і соціального захисту населення. Тобто ще упродовж першого кварталу фонд виплачував гроші, але фінансування вже йшло з державного бюджету. Робота була налагоджена таким чином, що працедавці чи дирекція Фонду соціального страхування подавали заявки в управління праці, яке фінансувало ці виплати. Проте з 1 квітня всі ці застраховані особи переходять на облік управління праці за місцем проживання. Тепер власне відбувається передача самих справ одержувачів допомоги, а з 1 квітня ми вже їх матимемо. Так, тепер є чималий наплив людей, особливо у відділах соціального захисту Львова. Для запобігання створення напруги керівники виходять із ситуації — залучають інших спеціалістів для прийому документів. Та я думаю, що ці труднощі врегулюються і вони є тимчасовими. За тиждень-два все буде у нормі.

— Добрий день! Михайло Іванович зі Львова турбує. Я дитина війни. Порадьте, як навести порядок з автоперевізниками, які просто знущаються з нас. Водії заявляють, що у них такої пільгової категорії немає і, м`яко кажучи, “просять” вийти з маршрутки.

— Пільги дітям війни надають уже другий рік. Торік на рівні обласної адміністрації відбулося шість нарад з питання якісного забезпечення транспортного обслуговування автоперевізниками. Якщо ви маєте конкретний випадок, коли з вами водій повівся некоректно, прошу написати звернення в управління транспорту і зв`язку. Це воно курує, організовує та контролює роботу всіх автоперевізників області і, відповідно, має вжити заходів, щоби водії так не дозволяли собі поводитися. Цього року управлінню надіслано список пільгових категорій громадян, які мають право на безплатний проїзд, витяги із законодавства, тобто перелік законів, якими передбачено надання такої пільги. Я думаю, цього цілком достатньо, аби організувати роботу належним чином. Утім, на мою думку, усе залежить від культури водія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *