Польща стає мішенню

Павло МУЗИКА, “Україна і час”

|

Більшість поляків проти розміщення об`єктів системи ПРО у їхній країні.

Наші західні сусіди досить обережно ставляться до американських ініціатив розмістити у їхній країні об`єкти системи ПРО. Принаймні дві третини поляків виступають за проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання. Такими є результати опитування, проведеного у березні на замовлення газети Rzeczpospolita.

До того ж дослідження засвідчило, що більше половини, а саме 51 % польських громадян виступає проти розміщення у їхній країні американських баз. “За” висловилося менше третини респондентів. Але лише 8 % з усіх опитаних за розміщення виступають впевнено. 19 % учасників опитування ще не визначилися, як їм до цього ставитися.

При цьому лідери країни, як і раніше, заявляють, що не бачать необхідності у проведенні загальнонаціонального референдуму з питання розміщення в Польщі американських об`єктів ПРО. До речі, у сусідній Чехії проводити референдум з цього ж питання вже не дозволив парламент.

Тим часом до Польщі прибув помічник держсекретаря США Деніел Фрід. Його неофіційний візит називають “частиною дипломатичного наступу американців” з питання розміщення у Східній Європі баз ПРО. Як пояснює Gazeta Wyborcza, американців дуже здивувала серія заяв російських політиків щодо протиракетного щита, і тепер США починають кампанію з пояснення своєї позиції. Директор американського агентства з ПРО генерал Генрі Оберінг завершив наприкінці минулого тижня поїздку Європою, у ході якої також постійно запевняв, що ця система має винятково оборонне значення і не спрямована на Росію. До того ж Оберінг припускає можливість входження цього щита до системи захисту від балістичних ракет, що планує створити НАТО.

Коаліційний уряд прем`єр-міністра Ярослава Качинського заявив, що, ймовірно, прийме пропозицію США, хоча багато чиновників у Варшаві й інших європейських столицях віддали б перевагу ширшій системі, інтегрованій в оборонні плани НАТО. “Ми відкриті для протиракетного щита, однак він повинен реально позначитися на захисті нашої країни, — заявив Анджей Джердіч, член парламентського комітету з національної оборони. — Встановлення цієї системи зробить нас мішенню не тільки для наших сусідів, але й для терористичних організацій. Нам доведеться зміцнювати власну безпеку і просити США допомогти прискорити модернізацію нашої армії”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *