Весна без алергії

Наталя ЧИЖ, „Новий погляд”

|

Лікар-алерголог запевняє: «Щоб поставити діагноз, одної констатації факту, що людина реагує на цвітіння певної рослини, недостатньо».

Весна – пора не лише кохання і відродження природи. Для деяких людей це ще й загроза виникнення алергічних реакцій на перші кроки весни. Мова йде про алергіків. Для них цвітіння рослин часто є не лише не в радість, а й стає причиною дискомфорту. Про те, що таке «весняна алергія» і як її лікувати, «Погляду» розповів лікар вищої категорії, пульмунолог-алерголог обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ Віктор Томашов.

Вікторе Григоровичу, розкажіть, будь ласка, нашим читачам, що таке алергія, зокрема, алергія на пилок рослин, і які причини її виникнення?

Алергія, про яку Ви говорите, має назву поліноз. Тобто, це спотворена реакція імунної системи організму на пилок певної рослини. Це не інфекційний, а алергічний запальний процес слизових оболонок носа, очей, задніх стінок горла. Поліноз виникає тільки при контакті з певними рослинами. Людина-алергік може відчувати свербіж, у неї буде закладений ніс. Може бути і сльозоточіння, або ж світлі виділення з носа. Людей, які потерпають від полінозу, з кожним роком стає все більше, але порівняно із загальною кількістю алергіків, їх відсоток є відносно невеликим.

Алергія на пилок яких рослин у нас є найпоширенішою?

У нас це, переважно, тополя. Як тільки починає літати тополиний пух, починаються хронічні риніти, тобто закладання носа та чхання. Проте, щоб поставити діагноз, одної констатації факту, що людина реагує на цвітіння тополі, мало. Потрібно робити додаткові аналізи, щоб виявити на що саме реагує організм. Це робиться для того, щоб попередити алергіка від стикання з рослиною і, щоб допомогти йому вилікуватися.

Які є методи лікування алергії і наскільки вони ефективні?

Якщо ми визначили, на що саме реагує хворий, ми можемо його вилікувати за допомогою специфічної імунотерапії. Йдеться про профілактичні щеплення, які ми підбираємо кожному хворому індивідуально. Окрім того, є ще антигістамійні препарати, які алергії не лікують, але подавляють алергічну реакцію, не дають специфічній реакції на алерген розвинутися. Застосовують і гормональні препарати, які діють безпосередньо на імунну систему. Хоча у людей і викликають підозри будь-які гормональні ліки, ці гормони насправді лікують. Коли ж мова іде про поліноз, то є назальні спреї, які подавляють алергічну реакцію і не дають розвинутися мікрошокові – набрякові слизової оболонки носа та очей. Призначення того чи іншого препарату залежить від індивіда. Дозу підбирають під хворого.

Які небезпечні наслідки може мати не вилікувана алергія?

Можуть бути наслідки із боку дихальної системи. Йдеться, для прикладу, про бронхіальну астму із тяжкими приступами. Серед шкірних захворювань можна говорити про так звану кропив’янку, хворобу Стівена-Джонсона, тобто токсичне ураження шкіри. Не виключений і анафілактичний шок. Насправді, алергія – це дуже серйозна хвороба. Тривожним є і те, що темпи росту алергічних захворювань серед дітей значно вищі, ніж серед дорослих.

Наскільки виправдано і доцільно самостійно братися за лікування алергії, звернувшись у аптеку і попросивши преапарат проти неї?

Цього не можна робити ні в якому разі. В цілому світі вам ніхто не дасть цих препаратів без призначення лікаря. Але у нас нерозумна країна, в якій аптекар може обговорювати дії лікаря, може корегувати призначення лікаря. Хоча це і не компетенція фармацевта. У нас немає елементарної санітарної культури. Процесом лікування повинен займатися лікар. В даному випадку – лікар-алерголог. І якщо у вас виникла підозра алергії, потрібно звернутися саме до спеціаліста, а не відразу йти до аптеки.

Чи можна вилікувати алергію назавжди, щоб вона більше ніколи не дошкуляла?

Можна зробити все, щоб імунна система спотворено не реагувала на цей чинник. Але схильність до алергії залишається на все життя, тому що змінити імунну систему практично неможливо. Можна лише пристосувати до неї алерген. І сьогодні це роблять успішно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *