Наразі не знаю чи залишуся в Європі

Розмовляв Олег Наливайко, „Новий погляд”

|

Андрій Котельник про суддівську упередженість та Дона Кінга

Чемпіонський двобій за участю львівського боксера Андрія Котельника та француза Сулеймана Мбайє завершився скандалом. Як і восени 2004-го, коли галичанин уже бився з французом, усе вирішили суддівські записки.

Попри те, що Андрій домінував упродовж усього поєдинку, в результаті було зафіксовано суперечливу нічию, яка дозволяла французу залишити титул собі. Відразу ж після чемпіонського поєдинку німецька боксерська промоутерська компанія «Юніверсум бокс промоушн», яка представляє інтереси Андрія Котельника, подала до WBA офіційний протест. Представники компанії вимагають розглянути роботу суддів, а також пояснень чому всі три арбітри, як і промоутер опонента львів’янина Френк Уоррен, представляли одну країну – Великобританію. Детальніше про цей бій журналіст «Погляду» поцікавився у самого Андрія Котельника.

— Я сподіваюся, що опротестування дасть свій результат. Але якщо німці допустять такі ж провали, які вже були у Франції чи Англії, то стане зрозумілим, що їм неважлива моя боксерська кар`єра. У цьому випадку потрібно буде щось змінювати. Сподіваюся, що менеджери «Універсуму» не дозволять витерти об себе ноги й дати привід для розмов стосовного того, що вони лише в Німеччині можуть щось провести. Німці мають довести несправедливість суддівського рішення і таким чином врятують свою репутацію.

— Тобто, ти гадаєш, якщо рішення суддівської колегії стосовно нічийного підсумку поєдинку Котельник — Мбайє не змінять, то це позначиться на рейтингу в

Європі «Універсуму»?

— Думаю, що це може позначитися на рейтингу «Універсуму» у всьому світі. Версія, за чемпіонський пас якої ми змагалися – WBA є дуже престижною. Тому за моїм поєдинком з Мбайє, думаю, спостерігав увесь світ. Тож, якщо німці все залишать так як є, то це буде для них великим мінусом. Це моя думка… Якщо з`ясується, що «Універсум» не надто зацікавлений у мені, то шукатиму інші варіанти продовження кар`єри.

— А які варіанти маєш – вирушиш за океан чи співпрацюватимеш з братами Кличками?

— Зараз не готовий відповісти на це питання. Наразі не знаю чи залишуся в Європі й з ким співпрацюватиму. У мене контракт з «Універсумом», тому ні з ким не контактував з цього приводу. Втім, я впевнений, що варіанти продовження кар`єри у мене завжди будуть. Але потрібно дочекатися розгляду апеляції. Цієї суботи матиму розмову з менеджером «Універсуму». Хочу побачити його реакцію.

— Після поєдинку спілкувався з Мбайє?

— Ми з ним зустрілися у готелі. Було помітно, що Мбайє розумів, що він не переміг. Сулейман сказав, що він боксер, а не суддя.

— Чим відрізняється твоя перша зустріч у рингу з Мбайє від повторної?

— Перша зустріч суттєво відрізнялася від повторної. Але я б нині не хотів згадувати перший бій. Скажу лише, що обидва поєдинки він не виграв.

— В останньому твоєму поєдинку з Мбайє склалося враження, що француз взагалі уникав поєдинку і головним його завданням було встояти на ногах…

— Вони усіма дозволеними і недозволеними методами позбавляли мене перемоги. Не дарма Френк Уоррен виділив аж 640 тисяч євро заради права провести цей бій. Для нашої вагової категорії це великі гроші. Німці теж давали хороші гроші – 300 тисяч. Мбайє спочатку уникав поєдинку зі мною, шукав собі інших опонентів. Але я був офіційним претендентом, і йому не вдалося уникнути сутички. Вже перед боєм влаштували мені три зважування, скандал з приводу рукавичок, у яких ми повинні були боксувати.

— Ти також є першим номером рейтингу WBO. Чи не розглядаєш варіант проведення бою за цією версією?

— Перш, ніж розглядати варіанти інших поєдинків, я б хотів дочекатися розгляду нашої апеляції. Як далі можна готуватися до бою та боксувати, якщо чиниться така несправедливість? Деякі засоби масової інформації уже охрестили мене вічним претендентом.

— Як гадаєш, Френка Уоррена можна назвати європейським Доном Кінгом?

— Важко порівнювати цих промоутерів. У британця, як і Кінга, є хороші боксери. Але купити всіх не може навіть Дон Кінг. Приміром, підопічні американця Джон Руїз та Ларрі Дональд програвали Ніколасу Валуєву.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *