Останній з могікан, або Чи втримається на міністерській посаді Анатолій Гриценко

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Про міністра оборони України Анатолія Гриценка вітчизняні ЗМІ пишуть мало. Можливо, вроджена інтелігентність та толерантність у спілкуванні як з політичними соратниками, так і з опонентами дозволяють йому поки що долати рифи у складній конфігурації нинішньої політичної карти України, адже він останній “помаранчевий” міністр в уряді Віктора Януковича.

Наприкінці минулого року Контрольно-ревізійне управління “напорпало” проти міністра оборони компромат про нібито тотальну корупцію у Збройних силах і звинуватило його у зловживанні на суму 6 мільярдів гривень. Відразу ж у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови про звільнення Анатолія Гриценка з посади міністра оборони, і здавалося, що його дні пораховані. У Секретаріаті Президента теж не виключали відставки міністра і похапцем шукали заміну, оскільки ця посада є квотою Президента. До речі, і сам Анатолій Степанович не раз заявляв, що не боїться відставки.

Більше того, він перейшов у наступ. Зокрема, домігся, незважаючи на шалений спротив, перенесення Одеського інституту сухопутних військ до Львова, а також звинуватив контрольні органи і Генеральну прокуратуру у бездіяльності, оскільки, за словами Гриценка, за час його перебування на посаді (з 30 вересня 2005 року) жодного посадовця з Міноборони не притягнули до кримінальної відповідальності. Хоч сотні матеріалів, які свідчили про факти серйозних порушень в армії, він особисто передав прокурорам.

“На жаль, жодну посадову особу з Міністерства оборони, жодного полковника чи генерала, які фігурують у цих документах, не притягнули до кримінальної відповідальності, і жоден з них не перебуває за ґратами. Такий сигнал не дозволяє прискорити боротьбу з корупцією. Достатньо було б одного показового прикладу, коли винного посадовця покарали б за вчинення корупційних дій, і ми б закрили це питання”, — зазначив Гриценко.

Прем`єр-міністр Віктор Янукович, коментуючи можливу відставку міністра оборони, заявив, що рішення ухвалять після закінчення комплексної перевірки у Збройних силах України.

Місяць тому пан Гриценко знову потрапив під вогонь критики з боку антикризової коаліції. Віктор Янукович звинуватив його у тому, що він некоректно висловився на адресу голови Верховної Ради Олександра Мороза, який, за словами міністра, лобіює передачу Інституту сухопутних військ під юрисдикцію Міністерства освіти. Під час засідання уряду прем`єр, зокрема, заявив: “Спікер має безпосередній стосунок до цього питання, але з`ясовувати з ним відносини через ЗМІ і висловлювати думку в образливій формі — цього не треба робити. Я вам роблю зауваження, і просив би вас публічно вибачитися”. Гриценко хотів щось відповісти на це, однак йому тоді не надали слова.

Наскільки нинішнє політичне загострення між президентом та антикризовою коаліцією вплине на долю останнього “помаранчевого” міністра, сказати складно. Але заява Януковича про налагодження тіснішої співпраці у військово-промисловому комплексі між Україною і Російською Федерацією, а також потуги нашої країни наблизитись до Євросоюзу й НАТО можуть суттєво позначитися і на подальшій кар`єрі оборонного міністра, якому психологічно важко відстоювати свою позицію в уряді Януковича. На думку аналітиків, доля Гриценка вирішиться вже у квітні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *