«Калігула» спізнилася через проблеми із водою

Марія СКИРА, „Новий погляд”

|

Вистава про випробування владою актуальна для України як ніколи. Можливо тому на прем’єрі вистави «Калігула: народження міфу» зал у Львівській опері був заповнений майже вщерть.

Театральна компанія «АС» у середу розпочала зі Львова свій гастрольний тур містами України.

Початок гастролів не обійшовся без ексцесів. «Мене дуже здивувало те, що у Львові немає води в обід, – розповідає режисер-постановник Андрій Шаскін. – Через це нам довелося чекати, поки її включать, адже дія відбувається у воді. Тому дійство почалася із півгодинним запізненням. Іншою перешкодою стало те, що під Львовом чомусь поламалася наша машина, яка мала довести ще деякі декорації та костюми. Нам довелося обійтися без двох півмісяців, які мали висіти на небі у другій дії, а замість своїх костюмчиків дітки одягли звичайні майочки».

За словами режисера-постановника, який є водночас і виконавцем головної ролі, працювати над виставою компанія почала ще 2005 року. Ця вистава є першим власним продуктом компанії, позаяк раніше вона працювала організатором театральних турів та концертів. «Було кілька спроб її реалізації, ми об’їздили з виставою Схід України, виступали в Ужгороді, – продовжує Андрій Шаскін. – Але у Львові ви побачили вже змінену версію і трохи скорочену. Ми ще не маємо власного складу акторів, тому запросили акторів із театрів Леся Курбаса, Марії Заньковецької, а також з київських театрів».

В основі постановки текст та фабула найвідомішого твору Альбера Камю «Калігула». Історію найдивнішого та ексцентричного імператора Римської імперії автор подає через призму іронії та здорового цинізму, що примушує дивитись по-новому на відомий образ. І хоча дія відбувається у давньому Римі дві тисячі років тому, всі покоління бачили і бачать у ній себе і свій час.

Після Львова актори виступатимуть на Рівненській сцені. У рамках проекту заплановано великий гастрольний тур містами України, Польщі, Німеччини та участь у міжнародних театральних фестивалях у Великобританії та Японії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *