Спіймали осквернителів могил

Богдан МАЗУР, „Новий погляд”

|

Нещодавно дрогобицьким правоохоронцям вдалося спіймати чотирьох зловмисників, які у новорічну ніч сплюндрували місцевий цвинтар.

Нагадаємо, що нелюди зруйнували близько 40 поховань, серед яких – місце останнього спочинку колишнього міського голови Дрогобича Яна Невідомського.

Спочатку підозра впала на сатаністів, яких уже неодноразово помічали на місцевому кладовищі. Однак усе набагато простіше. Зловмисниками виявилося четверо неповнолітніх (14-15 років) юнаків, на яких правоохоронці вийшли під час оперативної розробки. Усі вони мешкають у Дрогобичі. Двоє з них є школярами, а інші – учнями ПТУ. В одного із затриманих вилучено речові докази їхнього дикого злочину – надмогильний хрест. Неповнолітній зловмисник тримав його вдома!

— У діях цих підлітків немає жодних мотивів сатанинського культу, — запевнив “Погляд” у телефонній розмові начальник відділу дізнання Дрогобицького райвідділу міліції майор Ярослав Пашко. – Все це звичайне хуліганство, за яке передбачено покарання за статтею 297 (глум над могилами) Кримінального кодексу України. Ця стаття передбачає штраф до ста неоподаткованих мінімумів з доходів громадян або арешт від трьох до шести місяців. Або ж – навіть позбавлення волі на термін до трьох років.

Майор Пашко зауважив, що зараз у цій справі триває слідство, а долю неповнолітніх вирішить суд. Можливо, що слуги Феміди врахують юний вік дрогобицьких вандалів. Швидше за все, покарання для них буде дещо пом’якшеним – наприклад, позбавлення волі умовно. Тому залишається сподіватися, що батьки юних вандалів дадуть своїм чадам добрячого прочухана – щоби їм більше не хотілося повторювати такі «подвиги».

А як пояснити таку асоцальну поведінку чотирьох підлітків? За коментарем журналіст «Погляду» звернувся до психолога Наталі Ковальчук.

— Цей вчинок можна пояснити лише підлітковим бунтом, — переконана психолог. – У такий спосіб дрогобицькі підлітки кинули виклик суспільним цінностям та ідеалам і самому суспільству загалом. У їхньому віці прагнення протесту проти традиційних цінностей і бажання самоствердитися є природнім. Гірше, якщо цей протест виходить поза будь-які рамки і стає некерованим та соціально небезпечним. У даному випадку спрацював, на мою думку, стадний інстинкт – усі подалися за лідером компанії глумитися над могилами, який подав іншим приклад до цього. Мабуть, ці підлітки надивилися відповідних фільмів і вирішили виразити свій бунт проти суспільства, повторюючи сюжети цих фільмів…

На думку пані Наталі, іншим мотивом випадку підліткового вандалізму є банальне бажання прославитися у свому середовищі, нехай навіть у такий неприродній та варварський спосіб. Не виключено, що цим чотирьом хлопцям завжди бракувало уваги і тепла в родинах і в школі, і вони вирішили змусити про себе заговорити – «подивіться, мовляв, які ми і на що ми здатні».

Як раніше повідомив “Погляду” заступник міського голови Дрогобича з гуманітарних та соціальних питань Богдан Пристай, з міського бюджету виділено 30 тисяч гривень на відшкодування усіх збитків та відновлення понівечених пам’ятників і скульптур. У міській раді також планують організувати спеціальні загони (в тому числі з числа студентської молоді) для охорони кладовища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *