Львівська відповідь Донецьку

Марія СКИРА, „Новий погляд”

|

У четвер депутати Львівської міської ради звернулися до Президента України, Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Донецької міської ради з приводу антиукраїнської заяви, яку зробили депутати міської ради Донецька.

21 лютого Донецька міська рада ухвалила звернення, яке має відверто українофобський та провокаціний характер. Зокрема, у документі стверджується, що українська мова – це російська, але „зіпсована” ворогами Росії, а україномовні громадяни – „зіпсовані” росіяни. Українську мову та культуру потрактували, як знаряддя у руках міфічних ворогів, що підступно ведуть „хрестовий похід” проти „східнослов’янських братів”.

„У зверненні донецькі депутати прнизили гідність українців не тільки західної, але і всієї України, – сказав у коментарі журналістам голова депутаської фракції ВО „Свобода” у міськраді Василь Павлюк. – Вони говорять, що ми співпрацювали з гітлерівцями в той час, як росіяни визволяли Європу і світ від фашизму. Таке враження, ніби мільйони українців не загинули у боротьбі з фашизмом і не віддали своє життя за нашу волю. Це були бійці Червоної Армії і вояки УПА. Ми вимагатимемо від вищих державних органів хай вони дадуть належну відповідь, бо така людина не повинна очолювати секретаріат Донецької міської ради. Ми є діти однієї матері України і на Сході, і на Заході. Депутати із західних міст ніколи не робили різких випадів у бік російської мови чи російськомовних українців. Вони розмовляють такою мовою, якої їх навчили батьки і школа. Проте державною мовою мають володіти всі громадяни України, а у побуті хай говорять на рідній мові”.

Львывські депутати вимагають від президента відреагувати на “спроби екстреміських шовіністичних сил посіяти ненависть та розпалити громадянський конфлікт”. Генеральна прокуратура має дати правову оцінку таким заявам, а СБУ вжити заходів, щоб не допускати більше подібних висловлювань. Від своїх колег-депутатів з Донецька львів’яни просять спростувати заяву та вибачитися перед громадянами України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *