Невгамовна інфляція

Ірина СМЕРТИГА, „Новий погляд”

|

Прем’єр шукає виправдання за те, що інфляція цього року буде вищою, ніж запланував уряд.

Уряд погіршив прогноз інфляції на 2007 рік. За словами прем’єр-міністра Віктора Януковича, інфляція цьогоріч не має перевищити 8,5%, тоді як раніше урядовці планували зростання споживчих цін у країні на рівні не вище 7,5%.

За словами прем’єра, уряду не вдасться втримати інфляцію у прогнозованих раніше рамках внаслідок запланованого на другий квартал підвищення розміру мінімальної зарплати і пенсії. Нагадаємо, що минулого тижня уряд задекларував свій намір підвищити мінімальну пенсію та мінімальну зарплату в країні з огляду на те, що вже в січні цього року економіка країни продемонструвала неочікувано позитивні результати.

Відтак уряд готується всіма силами стримувати зростання цін. „Як нам вдасться втримати ціни – життя покаже. Однак з досвіду знаємо, що вирішити це завдання на 100% не вдасться”, — бідкається Віктор Федорович.

Тим часом, експерти не поділяють як урядового песимізму стосовно впливу зростання зарплат і пенсій у країні на динаміку інфляції, так і урядового оптимізму щодо рівня інфляції, який спостерігатиметься цього року.

„Непрямий зв’язок між зростанням доходів населення, спричиненого підвищенням рівня мінімальних зарплати та пенсії, та зростанням споживчих цін, безумовно, є”,- зазначає у коментарі „Погляду” економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Олександр Лозовий. Збільшення попиту, спричинене зростанням доходів населення, може призвести до росту цін на продовольчі товари. Але, на думку пана Лозового, сьогодні фактор попиту менше впливає на зростання цін на продукти харчування, ніж це було раніше. Оскільки додаткові доходи населення спрямовуються швидше на придбання промислових товарів довгострокового користування, ніж на продовольчий ринок. Не можна стовідсотково гарантувати, що в цьому році ми не матимемо цінових сплесків на тих чи інших продовольчих ринках, як це було в попередні роки. Однак наразі експерти не очікують цінових криз.

Поза тим, рівень інфляції, за прогнозами CASE-Україна, цьогоріч сягне понад 10%. І основним локомотивом, що потягне загальний рівень споживчих цін догори, буде зростання вартості комунальних послуг.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *