Диво-ікона

Мілена НОВІЦЬКА, “Україна і час”

|

Образ Матері Божої, обмінений під час війни на хліб, несподівано оновився.

До оселі Володимира та Ярослави Тимчишиних, мешканців села Банюнина Кам`янка-Бузького району на Львівщині, останнім часом почало навідуватися надзвичайно багато гостей. А все через образ Матері Божої, який неждано-негадано оновився. Звістка про чудо швидко облетіла не лише сусідні села, а й сусідні райони — Буський і Радехівський. Господарі не знають, коли, хто і на чому написав ікону. У правому нижньому кутку є лише напис: “Чудотворна ікона Матері Божої на оновлення…” До кінця прочитати його заважає дерев`яна рама, яку власники не наважуються зняти, щоби не пошкодити образ.

“Моя старша сестра Парасковія, — пригадує Володимир Тимчишин, — придбала ікону під час Другої світової війни у Львові. Точніше, обміняла його на хлібину. З того часу образ і перебуває у нашій хаті. Вже тоді він був не новий. Спочатку висів у нас у кімнаті, а коли купили новий, поперечний, той винесли на кухню. Там він перебував тривалий період і майже зовсім почорнів. Якось дочка, яка приїжджає до нас раз на два тижні, зауважила, що образ почав ясніти біля серця Марії. Ми спочатку цьому не надали жодного значення. Але перед Різдвяними святами образ почав усе більше і більше оновлюватися. Потім це підтвердили й сусіди, які часто приходили до нас і неодноразово бачили, як виглядав образ раніше”.

Віра у зцілення

Після чудодійної зміни багато людей повірило у зцілювальні властивості образу. Наприклад, пан Володимир завдячує іконі за своє одужання ще замолоду. Тоді він два роки провів у гіпсі на лікарняному ліжку однієї із львівських лікарень через ушкоджений хребет. Але мати вимолила синові здоров`я. Незабаром Володимир одужав, одружився. Тепер має шестеро дітей і шістнадцять онуків.

Натомість мешканець Банюнина Іван Кшановський розповідає, що Матір Божа допомогла йому тепер. “Я почув, що оновився образ. Мене тоді ще й дуже сильно вухо боліло. Я пішов, помолився, і мені допомогло. Я вам кажу чесно”, — запевняє чоловік.

За словами Володимира Тимчишина, в його домі уже побувала майже тисяча людей. Люди приїжджають сюди, щоби на власні очі побачити оновлення образу, помолитися і випросити собі, своїм родинам й усій Україні доброї долі.

Погляд священика

Настоятель Української православної церкви отець Степан Лібич говорити, що це справді оновлення, не береться. “Я там не був, не бачив тієї ікони, якою вона була спочатку і де зберігалася. Я не можу стверджувати, чи це справді оновлення через благодать, чи вплив якихось природних явищ. Треба знати, на чому намалювали ікону, якими фарбами”, — пояснює священик.

Вивчати інформацію отець Степан не поспішає, бо це не його парафія (господарі є греко-католиками). “Але Церква вірить у чудотворні ікони. Це є встановлена догма, — зазначає священик. — Ми віримо у благодатні ікони і в те, що, звертаючись до них по допомогу, людина може отримати Божу любов і ласку. Але якщо на кожну таку подію звертати увагу, то теж можна далеко зайти. Питання щодо оновленої ікони є серйозним. Якби це була моя парафія, я б порадив покликати фахівців, повідомити єпархію. Там є відповідні люди, іконописці, інші знавці. Ми можемо лише на свій розсуд сказати, а так би мали якесь підтвердження. Якщо це справді благодатна ікона, то мине час, і люди це підтвердять. Тоді це буде зафіксовано в історії, ікона матиме авторитет, і всі ми потім її шануватимемо, молитимемось до неї, складатимемо акафісти. Так, як це було з іншими чудотворними іконами, такими, як Почаївська, Збаразька”.

P.S. Тим часом настоятель тамтешньої церкви отець Іван Пишкович і священнослужителі із сусідніх сіл правлять біля образу молебні, інколи й по двічі на день. Вважають, що це сприяє швидшому його оновленню. Незабаром родина Тимчишиних передасть чудотворну ікону Матері Божої банюнинській церкві, яку часто відвідує. Адже, як вважають її власники, ікону реставрував сам Бог, і її місце — у храмі. До слова, понад п`ятнадцять років і православна, і греко-католицька громади села Банюнина мають один храм. При цьому обходиться без суперечок та конфліктів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *