Заспокійливі ліки для Європи від Януковича

Андрій ХОРУНЖАК, “Україна і час”

|

Прем`єр-міністр України підтвердив курс на євроінтеграцію.

“Європейський союз був і залишається відданим другом України як у найгірші, так і в найкращі для України часи”. Ця заява українського прем`єра, зроблена під час дводенного візиту до Німеччини, заспокоїла не тільки європейських політиків, а й спраглих на сенсації місцевих журналістів. Інтрижки не вийшло. Все відбулося за визначеним планом.

У перший день німецького вояжу (27 лютого, у вівторок) Віктор Янукович роздав інтерв`ю кільком виданням, підтвердивши загальну тезу про бажання України й надалі вливатися у загальноєвропейські структури. “В Україні існує істотний консенсус щодо здобуття членства України в ЄС. Євроінтеграція залишається пріоритетом державної політики України”, — сказав він, — Президент, уряд і Верховна Рада мають єдину позицію з цього питання. Але відсутність висновків ради Євросоюзу про чітку позицію щодо європейської перспективи викликає розчарування в українському суспільстві”.

Наступного дня Віктор Янукович відвідав Берлін. Там узяв участь у церемонії підписання меморандуму про наміри між Міністерством охорони навколишнього природного середовища і Deutsche Bank співпрацювати у сфері зміни клімату. Документом передбачено активізацію співпраці у сфері зменшення викидів парникових газів та запровадження в Україні механізмів Кіотського протоколу.

Після цього відбулася зустріч Януковича з канцлером Анґелою Меркель. Годинне спілкування керівників урядів у форматі офіційного обіду закінчилося виходом до преси. На завершення візиту прем`єр-міністр України зустрівся з представниками ділових кіл Німеччини і Східного комітету німецької економіки, а також взяв участь у міжнародній конференції “Україна-ЄС: нові підходи”.

“Ми сподіваємося, що Україна стане членом СОТ у середині 2007 року, — заявив Віктор Янукович. — Протягом семи років так і не було ухвалено необхідних законів для вступу до СОТ. А менш ніж за 5 місяців ми ухвалили ці закони. Це свідчить про те, що ми починаємо і реалізовуємо довгострокові реформи”.

Деякі оглядачі вважають, що своєю упевненістю Віктор Янукович підкорив європейських політиків. Наприклад, віце-президент Європарламенту Марек Сівєц навіть захотів відвідати Україну, і зокрема Донецьк. “Після ваших слів ми плануємо відвідати ваше рідне місто Донецьк, — приязно зазначив він. — Багато хто в Європі каже, що населенню Донецька не подобається Європейський Союз. Ми хочемо це перевірити, хоча особисто я в таке не вірю, але у будь-якому випадку це наш відвертий підхід щодо наближення України до членства в ЄС”. На це український прем`єр тільки розсміявся…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *