Шило на мило

Павло МУЗИКА, “Україна і час”

|

Лукашенко може замінити Путіна на посаді… президента Росії.

Президентські вибори в Росії відбудуться у 2008 році. Однак різноманітні політичні сили заметушилися вже тепер. Найнезвичнішу ідею запропонував один з організаторів “Російського маршу” Олексій Канурін, який створив рух з висування білоруського президента в російські.

В інтерв`ю білоруським виданням оригінальний російський політик пояснив своє рішення так: “Ми ставимо перед собою завдання створити ситуацію, за якої буде реальний вибір, у тому числі й у самого Олександра Лукашенка”. До речі, сам білоруський президент заявив, що про згадані ідеї навіть не чув і такі пропозиції — для нього повна несподіванка. “Одна річ — рішення політика йти на вибори чи ні, — зазначив Канурі, — інша річ — всенародне рішення. Якщо людина точно знає, що попит на неї є, пропозиція — справа часу. Політики, а Лукашенко — успішний політик, таких шансів не втрачають. Ми з однодумцями вважаємо, що російський народ має право на справжній вибір, а не на його ілюзію. Щоб показати людям альтернативні варіанти розвитку країни, ми і створили наш рух”.

Моральна і матеріальна підтримка в руху “Лукашенко-2008” є, запевняють організатори. З народною підтримкою теж жодних проблем. У московському метро вже трапляються на очі банери із закликом обрати Лукашенка президентом Росії. Співпрацювати з російською політичною елітою прихильники Лукашенка не збираються. “Можна з упевненістю сказати, що ні московська мерія, ні “Газпром”, ні інші бізнесові структури нашими спонсорами не будуть. Принаймні до зміни їх керівництва”, — пояснив лідер руху.

Рух заявив про своє існування 22 лютого — тоді з`явився його інтернет-сайт. Організатори закликають до співпраці всіх, хто “ставить інтереси народу вище від інтересів олігархічних кланів”. Триває збір підписів на підтримку Лукашенка. Поки що набралося до 400 охочих бачити його президентом.

В ініціаторів лукашенківського руху є всього лиш одна проблема, причому надто складна. На ній рух воліє не загострювати увагу. За частиною 2 статті 81 Конституції Росії “президентом Російської Федерації може бути обраний громадянин Російської Федерації, не молодший 35 років, що постійно проживає в Російській Федерації не менше 10 років”. Лукашенко явно підходить тільки за одним параметром — віковим. Але активісти оптимістично думають, що одержати російське громадянство політику такого рівня не важко, та й узагалі, громадянство — “питання технічне”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *