Геннадій Лисенчук: "Завдання одне -- вийти до фінальної частини чемпіонату Європи"

Андрій БОЙКО, “Україна і час”

|

26 лютого національна збірна України з футзалу проведе перший матч відбірного турніру до чемпіонату Європи.

Українці разом зі збірними Ізраїлю, Словаччини та Андорри змагатимуться в Андоррі. За кілька днів до вильоту нашої команди на змагання “УіЧ” запросила до розмови головного тренера збірної України Геннадія Лисенчука.

— Охарактеризуйте, будь ласка, наших суперників по відбірній групі.

— Вважаю, що в нас у групі є два гідні суперники за вихід до фінальної частини чемпіонату Європи. Це збірні Словаччини та Андорри. Андорра — господар нашої групи, багато гравців цієї збірної виступає у сильному іспанському чемпіонаті. Також андоррці не приховували, що вкотре беруть на себе зобов`язання як господарі відбірних ігор для того, щоб перемогти і нарешті вийти до фінальної частини європейської першості. Ще одним свідченням того, що це серйозний суперник, є те, що коли ми брали участь у товариському турнірі у Польщі, головний тренер збірної Андорри уважно стежив за нашими іграми, а відеооператор їх знімав. Так що їхні амбіції та заяви небезпідставні.

Щодо збірної Словаччини, то два роки тому її очолив новий молодий амбіційний тренер. Паралельно він керує клубом, який став чемпіоном Словаччини. У ньому він зібрав усіх найсильніших гравців, і клуб, по суті, є збірною. Тому словаки дуже зіграні, оскільки переважна більшість з них постійно грає разом вже протягом двох років — як у різних турнірах у збірній, так і в Кубку УЄФА, де їхній клуб бере участь як чемпіон країни. Протягом цих двох років усі матчі нашої збірної, ігри нашого учасника у Кубку УЄФА — донецького “Шахтаря” — словаки знімають на відео. Часто також на поєдинки за нашої участі приїжджає і їхній тренер. А на двох останніх наших товариських матчах в Угорщині проти тамтешньої збірної вся словацька команда разом з керівництвом збірної приїхала і особисто спостерігала за нашими діями на майданчику. Словаки теж не приховують своїх амбіцій і кажуть, що настав момент, щоб збірна Словаччини ввійшла до фіналу чемпіонату Європи.

— Водночас зі стану збірної України жодних заяв не чути…

— Збірна України вже привчила своїх уболівальників до того, що постійно впродовж останніх років проходить до фінальних частин чемпіонатів Європи та світу. І коли ми повернулися з чемпіонату світу, де посіли 5 місце, і з чемпіонату Європи (там були четвертими), багато хто це сприйняв як невдачу. А тому іншого місця, як перше, у відбірному турнірі від нас не чекають. На таке досягнення ми й націлюємо гравців, постійно їм про це говоримо. Для того, щоб виконати завдання, ми провели достатньо товариських матчів як в Україні, так і за кордоном. Це було необхідно, адже у нашій збірній зміна поколінь — з того складу, що виграв медалі, у нас залишилося троє осіб. А завдання лише одне: перемогти в Андоррі і вийти до фінальної частини чемпіонату Європи.

— Останній матч відбірного турніру збірна України проводить проти господарів — андоррців. Цілком ймовірно, що саме у цій грі визначатиметься володар путівки на чемпіонат Європи. Вважаєте таку ситуацію “плюсом” чи “мінусом” для збірної України?

— Можливо, це добре, що гратимемо останній матч з андоррцями, який справді може стати вирішальним. Зрештою, ми двічі, у 2000 і 2004 роках, проводили відбірні ігри в Андоррі, причому останні матчі у групі — саме проти цієї команди. Тоді ігри були непростими, напруженими, але обидва рази ми досягали потрібного результату. Будемо сподіватися, що і третє наше перебування в Андоррі виявиться вдалим для нас, адже недарма кажуть: “Бог любить трійцю”.

— Чи задоволені ви тим, як команда провела контрольні поєдинки зі збірними Білорусі (2:1, 4:5) та Угорщини (5:5 і 3:1)?

— Може, ми й не показали того результату, якого від нас чекали (а це перемоги у всіх матчах), зате відпрацювали різноманітні поєднання у четвірках, різні стилі ведення гри. І це, напевно, зашкодило результату, але нам треба було удосконалити всі елементи, які нам можуть знадобитися в Андоррі. І хоча ми грали на перемоги у всіх матчах і хотіли досягти успіху, все ж особливої уваги на результат не звертали. Головне, що ці матчі нам допомогли визначитися із четвірками — яка буде першою, яка другою, які поєднання оптимальні.

— Коли стане точно відомо, хто захищатиме честь нашої збірної в Андоррі?

— Думаю, остаточно зі складом визначимося напередодні відльоту в Андорру. А вилітаємо ми 25 лютого.

— Що ви можете сказати про гравців львівських клубів, які виступають у збірній?

— Ми знову запросили у команду Віталія Брунька з “Енергії”. Про нього не забували протягом тих двох років, коли переглядали молодь, адже можливості Брунька нам добре відомі. Про гравців “ТВД” Маринюка, Дениса і Вахулу можна сказати, що це хороші перспективні хлопці, у них, сподіваюся, велике майбутнє, але разом з цим ще недостатньо досвіду міжнародних зустрічей, хоча з кожним роком його стає більше. Зрештою, обов`язково будуть у збірній представники і “Енергії”, і “ТВД”, а хто саме — визначимося 24 лютого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *