Шульц на смітнику

Богдан МАЗУР, "Новий погляд"

|

У Дрогобичі знайдено унікальну картину відомого письменника та художника

Під час капітального ремонту одного з будинків у Дрогобичі серед будівельного сміття місцевий мешканець знайшов цінну знахідку – картину Бруно Шульца «Свята Тереза». Ця реліквія є доволі унікальною, позаяк практично весь малярський доробок знаменитого дрогобиччанина було або знищено, або втрачено з плином часу.

Шульца знають, у першу чергу, як майстра сюрреалістичної прози. Оригінальні за стилем рядки творів цього автора важко переплутати з кимось іншим. Дещо менше відомо про Шульца-художника, ажіотаж довкола якого виник лише кілька років тому під час скандальної історії із вивезенням до Ізраїлю фресок дрогобиччанина.

— У 30-ті роки особа Святої Терези була надзвичайно популярною, — розповів «Погляду» викладач Львівської Академії мистецтв, художник-реставратор музею «Дрогобиччина» Левко Скоп. – У той час вважалося, що людство врятує не війна і не меч, а маленька монахиня, яка молиться за цілий світ. Тому й дівчина Тереза, яка присвятила себе Христові і дуже рано покинула цей світ, була улюбленою постаттю багатьох прихильників миру в ті часи.

Яка історія створення самої картини? На думку пана Левка, дрогобицький майстер написав її під час фашистської окупації його міста. Щоб заробити собі на шматок хліба, Бруно Шульц зобразив лик відомої християнської святої на чиєсь замовлення. Цікаво, що незважаючи на єврейську приналежність, він ще в передвоєнні роки залюбки малював картини на християнську тематику. До речі, в ті часи багато євреїв часто приймали християнство і ставали парафіянами костелу. Це було доволі вигідно навіть для кар’ єрного росту – якщо єврей відвідував синагогу, він міг не досягнути певного рівня у суспільстві. Тому, щоб добитися певних привілеїв у суспільстві багато осіб єврейської національності часто переходили до іншої віри.

— Бруно Шульц за фахом був художником, мав відповідну освіту і постійно малював, — продовжив пан Скоп. — У Дрогобичі він працював викладачем гімназії малярства, а письменництво швидше було його покликанням, ніж основним фахом. Однак, якщо порівнювати два його таланти, то письменником він був набагато кращим, аніж художником. Хоча і художник з нього також був непоганий. Тут варто згадати про графіку Шульца, яка переповнена передчуттям всесвітнього катаклізму та гіперболізованим значенням жінки. Все це вплив тогочасних німецьких експресіоністів.

Пан Левко розповів, що вже 15 років вивчає художню спадщину Бруно Шульца і тому без труднощів може відрізнити його полотна від будь-яких інших. Тому коли до нього звернувся чоловік, який знайшов картину з проханням встановити особу її автора, сумнівів не було жодних – це Шульц!

— Картина написана олійними фарбами на картоні, — каже фахівець. — На портері зображена молода жінка у чернечому вбранні з розп’ яттям і рожами – символом миру і любові. Це – Свята Тереза. Не можу сказати, що цей твір має надзвичайно велику мистецьку цінність. Однак факт, що він виконаний рукою Бруно Шульца говорить сам за себе. Зараз планую відреставрувати цю роботу і відтак повернути у приватну колекцію чоловікові, якому поталанило врятувати її від неминучого знищення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *