Вулиця Левів у місті Лева

Наталя ДУДКО, «Ратуша»

|

Львівські леви матимуть у Львові свою “штаб-квартиру”: якомога більше їхніх зображень та зменшених копій збирає під дахом галереї “Равлик” її директор Юрій Гайда.

Нині його реєстр містить понад 1300 левів — кожен з них має свою адресу, однак не про кожного є історична довідка, тому в запланованому каталозі буде чимало вільних місць, які потрібно буде заповнювати інформацією.

На львів’ян чекає кілька сюрпризів від “Равлика”. Спершу з’явилася ідея проекту „Леви нашого міста” — у приміщенні галереї (в підземеллях костелу Єзуїтів) розміститься Музей левів, де експонуватимуть фотографії та зменшені копії левів. Гасло цього проекту — “Вибери свого лева!”. Юрій Гайда свого вже обрав (саме цей лев став першим, чию бронзову копію відлито для Музею левів) і характеризує його як красивого, доброго, розумного, хорошого левчика. Однак, за його словами, про цей барельєф на будинку біля катедри немає жодної інформації.

Наступна ідея з’явилася під час розмови Юрія Гайди з відомим скульптором, лауреатом Шевченківської премії Ярославом Мотикою (який до Дня Львова виготовив кілька левів, що тепер розміщені біля Ратуші). Отож, тепер частину площі Івана Підкови директор “Равлика” планує перетворити на вулицю Левів. “Цей шматочок бруківки попри вікна галереї не є функціональним з погляду проїзду, тому кривди руху транспорту не заподіє. І якби на цій вулиці під мінімальним накриттям з’явилися скульптури левів, це було б дуже красиво. Думаю, що ніде у світі такої вулиці нема і не буде. Як на мене, потрібно, по-перше, почати збирати ті ще не до кінця знищені леви, яких багато перекидається в ЖЕКах, на подвір’ях будинків. По-друге, спробувати їх законсервувати і відреставрувати, враховуючи гравюри, старі фотографії. Ще одна цікава тема — тема втрачених левів. На початку минулого століття серед мешканців міста польського походження було дуже поширено збирати, відновлювати, реставрувати, каталогізувати будь-які елементи архітектури, які після розпаду Австро-Угорської імперії залишилися у зруйнованому чи напівзруйнованому вигляді. Чим ми гірші?”, — говорить Юрій Гайда.

На вулиці Левів, за задумом пана Юрія, мали б відбуватися пленери скульпторів, художників. Щодо офіційної фіксації такої вулиці, то, зазначає директор галереї, “важливіше не формальне поштове найменування, адже деякі речі значно сильніше фіксуються в нашій пам’яті, ніж у довідниках”.

Формулюючи гасло “Вибери свого лева!”, Юрій Гайда акцентує на своїй давній ідеї: залучити львів’ян до творення пам’ятників, щоб вони також могли назвати себе серед авторів, а не просто залишалися спостерігачами. Це можна зробити в різний спосіб: збираючи інформацію, фотографуючи, фінансуючи виготовлення копій чи реставрацію левів. Відповідно, на експозиції, у каталозі вказуватимуть тих, хто долучився до цього проекту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *