Приватизація в обхід закону

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Депутати Львівської облради застовпили центральні будівлі, що належать до культурної спадщини.

Нежитлові приміщення трьох історичних споруд, де нині розташовані “Віденська кав`ярня”, кафе “Золотий вепр” і готель “Відень” стали причиною конфлікту між депутатами Львівської обласної ради. Якщо бути точнішим, то найбільше проти приватизації виступала представниця фракції УНП Лариса Федорів. На її думку, більшість колег свідомо порушила закон, що забороняє приватизувати об`єкти культурної спадщини. Пані Федорів на знак протесту навіть покинула засідання сесії, яке відбулося напередодні Нового року, 29 грудня. Кореспондентка “УіЧ” спробувала з`ясувати подробиці скандальної історії.

“Дерибан” для своїх

Крім вищезгаданих історичних споруд, на сесії ухвалили рішення про приватизацію першого поверху та підвалу площею понад 186 квадратних метрів, які орендує підприємство “Світлиця”, розташоване на площі Ринок, приміщення, що орендує ТзОВ “Металопластик” на вулиці Шевченка, 311, нежитлові приміщення на вулицях Винниченка, 6 та Чайковського, 17 у Львові. Останнє, до слова, надали ВО “Свобода”, очолюваному Олегом Тягнибоком.

Депутат Львівської облради Лариса Федорів назвала таке рішення аморальним і так званим “дерибаном” культурної спадщини.

“Я голосувала “проти”, оскільки добре ознайомлена із Законом України “Про тимчасову заборону приватизації пам`яток культурної спадщини”, — каже співрозмовниця. — У законі йдеться про заборону приватизації таких об`єктів до затвердження Верховною Радою України переліку історичних пам`яток, котрі не підлягають приватизації”.

Пані Федорів звертає увагу на парадоксальність тексту рішення: “Дозволити приватизувати об`єкт на площі Ринок, 17, а процес приватизації здійснити після того, як закон буде нечинним”.

Контроль за виконанням рішення доручили голові постійної комісії з питань комунального майна та приватизації Юрієві Моравецькому.

“Йому, власне, належать понад 200 квадратних метрів підвальних приміщень на площі Ринок, про котрі йшлося у проекті рішення, — стверджує пані Федорів. — А там є кам`яниця № 14, відома як Масарівська, № 18 — Гутерівська кам`яниця. А тепер це буде кам`яниця імені Моравецького… Він приватизує приміщення, а контроль за виконання рішення покладає сам на себе як на голову майнової комісії. Депутати, які не підтримували приватизацію об`єктів культурної спадщини, одноголосно стверджують, що обласна рада поступово перетворюється на біржовий майданчик продажу-перепродажу майна”.

Аморальність народних обранців

Пані Федорів уважає, що рішення Моравецького — лобіювання депутатських інтересів. Найбільше її обурив “дерибан” історичної споруди на площі Ринок, 17, що перебуває під охороною ЮНЕСКО. Очевидно, свою лепту у скандал внесе й Національна комісія України у справах ЮНЕСКО.

Голова Львівської облради Мирослав Сеник також підтримав ініціативу приватизації історичних об`єктів за умови скасування закону Президента. Ось така партійна підтримка однодумців.

“Як би я емоційно не поверталася до цього питання — нічого не зміниться, — песимістично налаштована Лариса Федорів. — Про незаконність знали всі, але “партійне заложництво” зіграло з депутатами злий жарт, бо тепер громадськість вимагає пояснень цього вчинку”.

Голова постійної комісії Львівської облради з питань дотримання законності та військових проблем Пилип Пилипенко каже, що факт приватизації кафе “Золотий вепр”, розташованого на площі Ринок, 17, суперечить згадуваному закону. За його словами, споруда є пам`яткою культурної спадщини і збудована 1574 року.

Коментарі

Андрій Дорош, мистецтвознавець львівського Палацу мистецтв:

— Цей скандал мені нагадує курйозну ситуацію про іноземця, якому казали не їхати в Україну, бо там погані закони. Він відповів, що його цікавлять не закони, а те, чи їх дотримуються. Якщо є закон про тимчасову заборону приватизації — його треба дотримуватися. Поки народні обранці цього не навчаться, громада потерпатиме від “дерибану” культурної спадщини, земель, коштів. Депутатам треба нагадати, що Конституції ніхто не змінював, отже, за порушення доведеться відповідати перед Фемідою.

Юрій Моравецький, голова постійної депутатської комісії з питань комунального майна та приватизації Львівської облради:

— На сесії було “багато шуму” з нічого. Але приватизація поки що не відбулася, депутати дали лише дозвіл. Є інформація, що у Верховній Раді розглядають новий законопроект, щоби й надалі був дозвіл приватизувати пам`ятки культурної спадщини. Наразі ми сподіваємося на припинення закону, що забороняє приватизацію таких об`єктів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *