Андрій Садовий, міський голова Львова: «Якщо в Україні введуть податок на нерухомість, бюджет Львова зросте вдвічі»

|

“Учора в Києві на зустрічі мерів обласних міст, голів обласних рад і адміністрацій із Президентом та Прем ’ єр-міністром порушувалася тема бюджету.

Мені здається, що в тих бюджетних процесах з’явилися емоції та певні політичні кольори. Це не корисно, бо все-таки має перемагати здоровий глузд.

Якщо ви колись матимете змогу спілкуватися з мерами міст інших країн, то ні один мер вам не скаже, що грошей є достатньо. Їх завжди бракує. Проблема нашої держави полягає в тому, що спочатку гроші вилучають, а потім треба ходити і просити їх.

Учора я наводив львівські цифри за цей рік. Цьогоріч у Львові ми зберемо податків більше, ніж 2,5 мільярди. Реально з цієї суми у Львові залишиться більше півмільярда. Тобто 20%, а 80% піде в Київ. І потім ми повинні ходити і просити – дайте нам. Але ж це наше. Хочеться, щоб була така система, яка, наприклад, є в Німеччині. Податків, які збирають на певній території, залишається 50%.

І ще один важливий момент, який учора порушували, – це обмеження стосовно податку на нерухомість. Це дасть можливість змусити багатих більше платити. І ці кошти можна буде розподіляти серед незахищених верств населення.

Якщо в Україні буде введений податок на нерухомість, а він би мав йти в місцевий бюджет, то бюджет Львова міг би зрости вдвічі. Якщо би це наша держава зробила, то ми б з вами мали зовсім інші проблеми – такі, як мають мери європейських міст. Для прикладу, як краще прикрашати ялинки чи інші речі. А ми з вами маємо проблеми з комунальним господарством, дорогами та теплом».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *