Богдан Козак, голова ЛОО УНП: «Ми готові шукати спільні варіанти об’єднання»

|

«Підписання декларації УНП – НРУ є результатом послідовності Української народної партії у формуванні потужної правої альтернативи, яка не обслуговуватиме владу, а боротиметься за неї. УНП започаткувала цей процес, прийнявши рішення самостійно йти на парламентські вибори 2006 року, і сьогодні ми ще раз переконалися в далекоглядності нашого рішення.

У жовтні-листопаді УНП провела круглі столи за участі правих партій в усіх областях Україні, зокрема й у більшості районних центрів. Як з’ясувалося, найбільш розгалужені структури серед правих партій в Україні мають УНП та РУХ, на третьому місці – ВО «Свобода». Результати круглих столів показали, що об’єднуватися хочуть усі праві партії, однак усі чекають команди з Києва.

Сьогодні ми готові розглядати будь-які пропозиції, крок за кроком шукати спільні варіанти об’єднання, прийнятні для нас і наших партнерів. Перешкода на шляху до об’єднання в єдину партію полягає в тому, що в Законі про політичні партії не прописано механізм об’єднання. Усі партії цей закон знають. Тому дуже важливо прийняти зміни до Закону про політичні партії, які, на думку УНП, мав би ініціювати Президент. Як відомо, нинішня версія Закону не передбачає об’єднання політичних партій, а тому зараз можна лише створити нову партію з одночасним саморозпуском тих, хто об’єднується.

Саморозпуск реально діючої, а не віртуальної партії, – дуже травматичний. А в нинішній політичній ситуації, коли в повітрі знову запахло парламентськими виборами, ще й небезпечний для усієї української націонал-демократії. Як відомо, партія, зареєстрована менш ніж за рік до виборів, не може брати в них участь. Тому сьогодні ми розглядаємо лише можливість блокування, і першим кроком до цього є підписана декларація».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *