Слизьке питання

Володимир САМУСЕНКО, «Ратуша»

|

“А от у Вроцлаві…”, – одна із численних сентенцій словникового запасу нашого міського голови. Так от, у Вроцлаві перед міською ратушею взимку щороку облаштовують ковзанку.

Ідея непогана. Місцева дітвора та гості Вроцлава дуже задоволені. Натомість мешканці навколишніх будинків дещо роздратовані. Але така ковзанка – вже європейський досвід.

Так міський голова, який любить у проєвропейському русі спиратись на поступ (о, “Поступ”!), обіцяв, вирішив і, навіть, дав 30 листопада розпорядження. Напевно, Андрій Іванович так захопився досвідом польських друзів, що трошки призабув про деякі юридичні нюанси, пов’язані із орендою міської землі. Забули про це і радники мера Садового, плекаючи лише мрію сплестися в одному танку радості і забави на льоду.

„Цікаво, як міг міський голова давати розпорядження про використання міської землі, обійшовши сесію міськради? Не в його це компетенції – говорити про те чи інше утворення на міській землі. Адже саме депутати мали б вирішити: чи має бути ковзанка перед Ратушею, скільки коштуватиме оренда квадратного метра… Потім мали б провести тендер. Нехай не забуває мер, що у справах із орендою міської землі потрібно проводити всі ці процедури, і лише потім давати якісь розпорядження. Дивно, чому видавши розпорядження про утворення ковзанки, мер сам визначив, яке підприємство цим займатиметься? Чому саме це підприємство?”, – глибоко не розуміє проєвропейського курсу міського голови депутат ЛМР від фракції УНП Володимир Гірняк. Справді, депутати дізналися про ковзанку так само несподівано, як і всі мешканці Львова. Що це за ТзОВ Науково-виробнича фірма “Відкриті комп`ютерні системи (ВІКОС)“, про яке говорить у своєму розпорядженні Андрій Іванович? Виявляється, це ті самі підприємці, які влаштували ковзанку на відпочинковому центрі “Медик”. Вони ж обіцяють, що ціни на центральній ковзанці міста не дуже відрізнятимуться від тих, що на “Медику”.

Виникає ще одне запитання: скільки коштує оренда такої землі під ковзанку в історичному центрі Львова, заповненому туристами? Виявляється, хоч депутати ще не голосували за оренду землі, в управлінні земельних ресурсів і регулювання земельних відносин вже знають розцінки. Так заступник начальника цього управління Ігор Войналович повідомив „Ратушу”, що за один сезон (листопад – березень) ТзОВ „Науково-виробничій фірмі ВІКОС” сплачуватиме лише 19 663 грн за оренду території площею 992,58 метрів квадратних? І скільки ж тоді коштуватиме квадратний метр? Чи не задешево, панове депутати? Як казав Остап Бендер: „Гроші збираємо на ремонт “Провалу”, щоб менше провалювався”! Навіщо ж тоді така символічна ціна, якщо ці гроші можна буде „відбити” лише за кілька днів? 15 грн за годину, якщо ви маєте свої ковзани, і 30 грн, а то й більше, якщо ви орендуєте їх у льодової структури. Оскільки, за словами підприємців, ковзанка одночасно зможе приймати до 200 охочих, то чи не варто було б зробити „народні ціни”? Чи все знову для VIP? Як на „шоу Гофа”? Голота, сидіть вдома, вам усе покажуть по телевізору…І хто там що казав про „соціальний проект” для львів’ян?

До речі, площа Ринок не дуже вдале місце для практичного розміщення ковзанки. Щоб ковзанка не перетворилася на льодовий спуск, поверхня повинна бути рівною. Нині там існує різниця у висоті близько 70 см. „Я чув, мер хоче зробити каток 20 на 40 метрів біля Ратуші. Навіщо витрачати такі величезні гроші? В іншому місці не потрібно нічого вирівнювати. Деінде це можна побудувати за менші гроші. Каток же потрібно не для помпезності, адже 750-річчя минуло?! Я професійно розуміюся на цих питання і знаю, що на площі Ринок існує до метра різниці. Щоб вивести все це на нуль, потрібно якусь конструкцію, а вони теж коштують колосальні гроші. Не завозити ж пісок до ратуші, щоб там вирівняти ґрунт?», – переймається цим питанням віце-президент Федерації хокею Львівщини Веніамін Мочніков. Можна сказати, що і депутати не зовсім розуміють доцільність катка „саме на площі Ринок”. “Ідея ковзанки у Львові хороша. Запитання одне – чи вона потрібна саме на площі Ринок? Можливо, краще зробити кілька таких у районах. Оскільки я не бачив документів щодо ціни на цю ковзанку, то не можу сказати, наскільки вона виправдовує себе фінансово, але сподіваюся на сесію”, – розповідає депутат Зиновій Сірик, фракція НСНУ.

Можливо, передвиборні обіцянки Андрія Садового були лише його дитячими фантазіями? Тоді кожна їх реалізація – реалізація лише його мрій. Якщо ж навіть таке звичайне питання, як узгодження оренди землі під ковзанку він намагається вирішувати сам, то в якому місті ми сьогодні живемо? В місті одноосібного правління Андрія Івановича? Слизьке питання…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *