Мирослав Сеник, голова облради: «Інвентаризацію дерев’яних церков треба проводити паралельно із оформленням охоронних договорів»

|

«Ми стали на добрий шлях щодо збереження пам’яток сакрального мистецтва. Сьогоднішнє розпорядження дозволить підсилити роботу нашої охоронної структури, бо на сьогодні є лише відділ охорони пам’яток архітектури ОДА. Я думаю, що цей відділ повинен вирости до рівня управління. Минулоріч ми створили його за рахунок скорочення інших відділів. Це був перший крок. Тепер треба зробити наступний – управління. Робота управління повинна поширитись у кожному районі. А для цього необхідно знайти штатну одиницю в кожному районі.

Ми поставили собі за мету цим розпорядженням та з допомогою наших навчальних закладів «Львівської політехніки», Академії мистецтв та громадських організацій провести повну інвентаризацію пам’яток сакральної архітектури.

Паралельно з інвентаризацією треба почати процес оформлення охоронних договорів, тобто облдержадміністрація як власник від імені держави має укласти охоронні договори з кожною релігійною громадою, яка зараз відвідує та опікується храмом. У цьому договорі мають буди усі моменти, які передбачатимуть правильність у експлуатації, правила пожежної безпеки, відповідальність за збереження всього, що є у храмі, правила реставрації та реконструкції, а також кримінальної відповідальності керівників релігійних громад за порушення цих правил».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *