"Зіркова сестра" з Америки

Наталка КИСІЛЬ “Україна і час”

|

Американська космонавтка Гайді Стефанишин-Пайпер незабаром приїде в гості до своєї української родини у Львівську область.

Українська Валентина Терешкова — так її називають у пресі і на телебаченні. Перша жінка українського походження, яка побувала в космосі, а також здійснила перший в історії космонавтики жіночий вихід у відкритий космос, Гайді Стефанишин-Пайпер для американців – своя “зірка”, а для нас – своя. Її корені – на Львівщині: батько Михайло звідси родом. Сьогодні у неї тут аж п’ятнадцятеро двоюрідних братів і сестер. Наша кореспондентка відвідала одного з них – Михайла Стефанишина у селищі Новому Яричеві Кам’янка-Бузького району.

Як багата панна покохала бідного пастуха…

У Новому Яричеві практично всі знають, де мешкають родичі американської астронавтки, яка нещодавно прославила себе, а заодно й “дорогу родину”. “Третя хата ліворуч. Ви не помилитеся – вона вся потопає у квітах”, – пояснювали мені по дорозі. Й справді, хоч уже кінець жовтня, квітів біля обійстя Стефанишиних багатенько. Чорнобривці й троянди, хризантеми й айстри. Можна собі тільки уявити, як тут було у сезон цвітіння. “Ми з мамою кохаємося у квітах, тому біля нашого будинку завжди гарно й барвисто”, – пояснила мені дружина пана Михайла Іванна Романівна. Вона працює старшою медичною сестрою у тутешній лікарні. Чоловік, якого наразі немає вдома, – охоронцем у Львові, на ринку “Південний”.

Собака ще трохи гавкає і заспокоюється. Ми чекаємо на господаря, і за якісь кілька хвилин він приїздить на велосипеді. 54-річний Михайло Васильович – двоюрідний брат американки Гайді. Його мати Марта та її батько Михайло – рідні. Михайла, нашого співрозмовника, і назвали свого часу на честь маминого брата.

“Дядько виїхав звідси у 1942 році, під час війни, – розпочинає свою розповідь пан Михайло. – А вже пізніше він перебрався до Америки. Тут, у селі Якимові (неподалік Нового Яричева), дядько з батьками жив дуже бідно. Був неграмотним простим хлопцем. Заробляв тим, що у місцевого священика пас худобу. І от його, пастуха, покохала одна багачка. Він теж її полюбив, і в молодих людей спалахнуло пристрасне й несамовите кохання, за яким вони, як то кажуть, світа не бачили. Одного разу батьки дівчини дізналися про стосунки своєї доньки та простолюдина, вжахнулися, занепокоїлися і… затялися: ні, не будуть бідняк і багата панна разом. Відтак не дозволили їм зустрічатись і бачитись. Згодом взагалі якимось чином, правдами і неправдами, відлучили дочку від хлопця. А тоді була війна, і чи то Михайлові довелося втекти звідси, чи то його в полон забрали — одне слово, він опинився у Німеччині…”

Історія – як легенда чи сценарій мелодрами, правда? А далі було так: Михайло виїхав до США, довго не одружувався і аж у 48 років зважився стати на рушничок щастя. Вибір бути коханою випав на 18-річну юнку Аделіну (на 30 років молодша за чоловіка). Рік за роком у них народилося четверо синів – Ерік, Іван, Павло і Михайло, а потім п’ятою – донечка Гайді.

Красуня і космос

Пан Михайло на хвильку робить паузу у своїй оповіді, дружина принесла фотографії із сімейного альбому. Ось і весільне фото Гайді: біла сукня, букет, щаслива усмішка – все як належить.

“Гайді росла розумницею, – веде далі пан Михайло, – добре вчилася, всюди встигала, досягала успіхів у непопулярних серед жінок галузях, у тій же інженерії, навіть… водолазом працювала. А скільки років вона присвятила тому, щоб потрапити до складу космічної експедиції шатла “Атлантіс” – взагалі нема слів. Причому це я знаю з газет, бо з Гайді жодного разу не бачився і не спілкувався. Її батько писав нам листи всі роки, поки жив, але листи були невеличкі та скупенькі на інформацію. Знаєте, як то колись було — КГБ не дрімав. Та й ми самі не дуже поширювалися серед знайомих про родину в Америці. Єдине з цікавого для широкого загалу, що мені відомо, то це те, що дядько Михайло з малих років прищеплював своїм дітям любов до України, вчив їх мови. І от тепер Гайді взяла зі собою у космос український прапорець. Ми у свою чергу молилися за її здоров’я, успішний політ і повернення”.

“Тож коли ваша знаменита родичка зробить візит сюди?” – запитали ми у Михайла й Іванни Стефанишиних. “Точно сказати важко, – відповідає пан Михайло, – оскільки з нею безпосередньо ми ні про що не домовлялися. Про своє бажання побувати в Україні Гайді сказала у ЗМІ. Чекаємо. Можливо, це буде вже наступного тижня. Тим паче, наскільки мені відомо, Президент України Віктор Ющенко на державному офіційному рівні запросив її у нашу державу”.

А зустрічати Гайді (у Новому Яричеві уже напівжартома кажуть, що її тут, напевно, називатимуть Галею) сім’я Стефанишиних планує за добрими українськими звичаями: хлібом-сіллю, борщем, варениками, дерунами, вишняком. “А про самогонку, яку ми для неї тримаємо, щоби пригостити, це вже деякі газети “перегнули”, – додає Іванна Романівна. – Звісно, буде вино, настоянка фруктова…” “А я спечу струдлів з яблук”, – додає мама Іванни, пані Ганя.

Що ж, американська українко, ласкаво просимо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *