Олег Тягнибок, лідер ВО «Свобода»: «Ми вимагаємо, щоби Президент не крутив хвостом і не замінював питання визнання ОУН-УПА питанням примирення»

|

«Наша влада намагається українському суспільству втовкмачити, що ми є правонаступниками Радянської України. Це неправда! Суспільство має зрозуміти, що ми у своїй історії мали не один факт відновлення української держави: УНР, ЗУНР, Карпатська Україна та відродження у 1991 році – ланцюжок, який потрібно продовжувати, і українці мають відчувати себе правонаступниками саме такої держави.

Якщо ми – правонаступники Радянської України, то треба сказати правду: Україна сьогодні – окупаційна територія Московської імперії. Тому стає зрозумілим, чому не хочуть визнавати ОУН-УПА.

Президентові треба сьогодні підписати указ, який мав би скадатися з чотирьох пунктів: визнати ОУН-УПА борцями за державну незалежність України; надати відповідний статус ветеранам Української Повстанської Армії та призначити 14 жовтня Днем українського війська, паралельно скасувавши указ від 1999 року про День «защітніка отєчєства» 23 лютого. Питання соціального захисту ветеранів УПА належить до компетенції Верховної Ради України.

Ми вимагаємо, щоби Президент не крутив хвостом і не замінював питання визнання ОУН-УПА питанням примирення, бо це різні речі: треба спершу визнати, а потім вони, якщо матимуть бажання, будуть примирюватися. Хоча як ветерани УПА можуть примирюватися з колишніми працівниками НКВД, які нищили все українське?

Завтра плануємо провести панахиду, молебень та зачитати імена героїв, що загинули за вільну Україну. «Свобода» заздалегідь подала заявку до Київської міської адміністрації, щоб провести відповідні заходи 14 жовтня. Ми звернулися до СБУ, МВС та закликали їх забезпечити правопорядок, оскільки є інформація, що ліві сили та представники іноземних держав хочуть зірвати проведення цих заходів.

Мене обурило, що немає офіційної реакції на те, що фракція «Родина» у Державній Думі закликає Державну Думу ухвалити відповідні рішення звернутися до української влади, щоб та заборонила такі святкування і заборонила українські патріотичні організації, що вимагають визнання ОУН-УПА на державному рівні. Це нахабство не має міри! Як нам, українцям, мають вказувати, що ми маємо проводити якісь свята, а якісь ні!? Наша влада на це не реагує. Щобільше, вона справді хоче нам це заборонити. Кояться неймовірні речі. При президентстві Кучми нам не забороняли проводити такі заходи, а сьогодні забороняють».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *