Тадей Едер, директор Львівського оперного театру: «Із отриманням нового статусу очікуємо нового державного фінансування»

|

„П ’ятого жовтня цього року Львівському академічному театру опери та балету ім. С.Крушельницької присвоїли звання „ національного ”. Я дуже горджуся з того, оскільки в Україні із шести оперних театрів лише Київський мав встатус „національного”, а тепер щей Львівський.

Я думаю, що із присвоєнням статусу „національного” наш театр фінансуватиметься по – іншому, тобто держава видаватиме кошти на постановки, яких ми за 15 років ще не мали. Проте на державну допомогу слід розраховуватили лише після затвердження бюджету на наступний рік. В Міністерстві культури та туризму зараз мають вирішувати що нам виділити, а ми вже почекаємо до 1 січня і побачимо що для нас виділять.

Із отриманням нового статусу ми очікуємо нового державного фінансування. Ну хоча б подвоєння заробітної плати працівникам театру, яка зараз в середньому коливається в рамках тисячі гривень

Відтепер в театрі буде й новий головний режисер – Галина Воловецька, котра вже працює майже сезон. Вона повернулася сюди після праці у Львівському національному драматичному театрі ім. М. Заньковецької, де випустила п’ять спектаклів. Перед тим ми довго не могли знайти гідної кандидатури на цю посаду, бо важко знайти людину, яка поєднувала б у собі музиканта та розумну людину, тобто людина із відповідною освітою. Загалом зараз в Україні катастрофічно бракує саме оперних режисерів.

Наразі, пані Воловецька більше займатиметься приведенням до порядку закулісного життя під час вистав, а за власні постановки візьметься з початку Нового року.

В Європі артист опери не має постійного місця праці як у нас, а працює за контрактом. Людина повинна отримувати гроші згідно таланту. Як можна присвоювати артистам категорії: І, ІІ, ІІІ… Це нагадує ситуацію із слюсарями, які мають різні розряди. Ми не можемо дозволити собі запросити артиста співати оперу, бо держава виділяє на це 300 гривень за виконання, а де знайти когось, щоб погодився заспівати оперу за такі гроші ?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *