Зеновій Бермес, голова Асоціації роботодавців: “Енергопостачальні організації вирішили, що можуть робити все”

|

„До Асоціації роботодавців Львівщини та до владних структур всіх рівнів зверталося чимало підприємців, які не могли собі дати раду з однією проблемою. А саме – із незаконними діями енергопостачальних організацій щодо тих підприємців, які через певні причини несвоєчасно розрахувалися за спожиту електроенергію.

Сама проблема виникла ще у 2002 році, коли хтось, хто мав дуже великий інтерес у збільшенні доходів енергопостачальних організацій, протягнув зміни до Постанови Кабінету Міністрів №441. До цього моменту підприємець заключав з енергетиками договір, де було передбачено все: обумовлювались ліміти постачання енергії та відповідальність за несвоєчасну проплату (пеня в розмірі подвійної ставки Національного Банку).

Після прийняття цих змін енергопостачальні організації вирішили, що вони зможуть робити все. Як тільки споживач на один день спізнювався з проплатою, за всю енерегію, яку він спожив, мав сплатити не за визначеним тарифом, а у п`ятикратному розмірі. А сплачені кошти акумулювалися на певних рахунках енергопостачальних організацій. Оскільки це приватні структури, і вони навіть не сплачували податку на додану вартість, ми розцінювали це як злочин.

Суб`єкти підприємництва вимушені були платити штрафи у розмірі 50-100 тисяч гривень. Тобто в межах держави ці суми за роки склали мільярди гривень. Суди, які були дуже залежні від тодішньої влади, приймали рішення на користь енергопостачальних організацій.

Тому ми засипали усі державні органи зверненнями, пробуючи відновити справедливість. Завдяки титанічним зусиллям членів нашої Асоціації, проблему вирішено. 16 червня цього року Кабінет Міністрів прийняв нову постанову і сьогодні ми можемо стверджувати – більше знущатися енергетики над підприємцями не будуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *