До Крехова у табір - "Львівська газета", 1 липня

|

Уже сьомий рік поспіль Фонд св. Володимира організовує в мальовничому містечку Крехів, що на Львівщині, літні молодіжні спортивно-відпочинкові табори християнського виховання.

– Ініціюючи створення таборів, у яких підлітки могли б відпочити з користю для душі й тіла, ми вирішили, що найкращі партнери в цій справі – наші монастирі, зокрема отці-василіани Крехівського монастиря, – говорить Адріяна Огорчак, керівник краєзнавчого центру “Паломник”, що діє при фонді св. Володимира. – Саме брати-монахи провадять із хлопцями та дівчатами ненав’язливі бесіди біля вогнища, вчать співати релігійні пісні на сучасні ритми, дають читати цікаву літературу. І навіть грають зі своїми підопічними у футбол. До речі, торік збірна табору вперше здобула перемогу над братами. Крім монахів, молоддю опікуються семінаристи семінарії св. Духа, а також світські волонтери.

Мешканці табору живуть у наметах, самі збирають хмиз, розпалюють вогнище, готують їжу, прибирають – словом, вчаться бути самостійними та відповідальними.

Уранці – зарядка, вмивання, спільна молитва перед їжею (її готують чергові, які прокидаються на годину раніше). До речі, харчуються в таборі без м’яса, але раціон відпочивальників від цього не страждає – у ньому каші, овочі, свіжі молоко, сир, яйця, сметана, які купують у місцевих господарів. Навколо – багато дикої черешні, ожини… – Усі кущі – наші, – посміхається Адріяна Огорчак.

Упродовж дня відбуваються екскурсії мальовничими горами Розточчя, різні товариські забави, культурно-розважальні програми. Як-от, наприклад, конкурс “Лісова красуня”, учасниці якого виготовляють собі одяг із лісової зелені, фарбуються також лише натуральними компонентами – буряком, вуглинкою тощо.

Перед кінцем зміни біля вогнища відбувається заключний концерт, переможців конкурсів нагороджують призами. А головне – перед від’їздом додому всі учасники табору сповідаються та приймають Святе причастя.

За словами Адріяни Огорчак, навіть відверті шибайголови після духовних розмов, прийняття Святих Тайн відчувають духовне піднесення. І зізнаються, що цей відпочинок запам’ятають надовго.

Цього літа в таборі буде дві зміни, кожна по три тижні. Склад групи – до 40 осіб, а для того, щоб потрапити до табору, потрібна письмова заява від батьків і, дуже бажано – рекомендація від священика тієї церкви, куди ходить сім’я.

І вперед – аби поринути в цікаве життя на лоні природи, аби зміцнити своє тіло і дух, здобути нові знання, навички, нових друзів!

Любов Кіндратович

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *