Нацмузей матиме нового директора - "Поступ", 1 липня

|

Невдовзі ситуацію в Національному музеї у Львові буде врегульовано, і до виконання обов`язків приступить новий директор цієї установи. Найімовірніше, що саме таким буде результат роботи комісії Міністерства культури і туризму України, яка почала працювати в музеї 29 червня і вже сьогодні повинна зробити принаймні попередні висновки. А 5 липня комісія має оприлюднити наказ, який поставить всі крапки над “і”.

Як повідомила заступник начальника управління культури Львівської облдержадміністрації Надія Шатинська, до складу комісії, згідно з наказом міністерства № 416 від 23 червня 2005 року, входять: заступник міністра культури й туризму Ольга Бенч (голова комісії), начальник відділу аналізу та прогнозування музейної справи міністерства Любов Несторенко, начальник контрольно-ревізійного відділу міністерства Алла Федоренко, юрист, начальник відділу нормативно-правової роботи міністерства Євген Каленський, директор Канівського національного Шевченківського заповідника Ігор Ліховий, народний депутат України Павло Мовчан (учора дав згоду працювати в комісії), заступник начальника управління культури Львівської облдержадміністрації Надія Шатинська, директор Львівського історичного музею Богдан Чайковський та голова Львівської обласної профспілкової організації працівників культури Галина Дорощук.

Уже 5 липня за підсумками роботи комісія має подати оргвисновки та підготувати наказ. Водночас її члени вивчатимуть ситуацію, яка склалася в музеї, з`ясовуватимуть все стосовно п`яти невиявлених стародруків та іншої музейної роботи. Представники міністерства також хочуть детальніше ознайомитися з роботою музею у зв`язку з тим, що недавно він перейшов у їх підпорядкування. Водночас вирішуватимуть і питання, пов`язані з відзначенням 100-річчя музею.

Щодо Тетяни Лупій, то, як повідомила Надія Шатинська, її справді було звільнено з посади директора Національного музею у Львові наказом Міністерства культури й туризму № 386к від 16 червня 2005 року. Підставою для звільнення стала заява пані Лупій. Проте є й інший наказ (№ 387к), виданий того ж числа, яким Тетяну Лупій призначено тимчасово виконувати обов`язки директора установи “до призначення нового керівника музею”.

Зрозуміло, що нового директора музею призначать уже після закінчення роботи комісії. Паралельно, як зазначила пані Шатинська, вирішуватимуть і питання працевлаштування пані Лупій, дитина якої ще не досягла річного віку.

Кандидатури осіб, які можуть претендувати на посаду директора Національного музею у Львові, розглядають на рівні Міністерства культури й туризму України. Хоча Львівська облдержадміністрація надіслала в міністерство листа-побажання про те, щоби цю кандидатуру узгоджували й на обласному рівні. Зрештою це передбачено й нормативними документами. Проте, хто може бути новим директором музею, поки що не відомо.

Тарас РІЗУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *